Доступність посилання

ТОП новини

Президент Сирії визнав нестачу живої сили для його війська


Башар аль-Асад, архівне фото
Башар аль-Асад, архівне фото

Президент Сирії Башар аль-Асад визнав, що його збройним силам бракує живої сили, але заявив, що це не означає кінця його влади.

Виступаючи на телебаченні, він також заявив, що його війська мусили залишити деякі частини Сирії через «воєнні пріоритети», а саме через необхідність втримати визначені критично важливі місцевості і через «турботу про безпеку військових».

Асад додав, що підтримує будь-який політичний діалог із метою покласти край війні, хоча не бачить особливого впливу такого діалогу на вихід із кризи.

У суботу, 25 липня, державне телебачення Сирії повідомило, що влада Башара аль-Асада оголосила загальну амністію для дезертирів, які уникли обов’язкового призову до війська. Указ президента про амністію передбачає, що дезертири, які втекли за межі Сирії, мають здатися владі протягом двох місяців, а ті, що перебувають усередині країни, – протягом місяця; в такому разі вони будуть звільнені від кримінального переслідування.

Влада президента Сирії, де триває громадянська війна, контролює лише частину країни. Її збройним силам бракує нових бійців, через що владі доводиться покладатися на підтримку місцевих збройних ополчень на підконтрольних територіях.

За оцінками, з чисельності у 350 тисяч військовослужбовців до початку війни збройні сили влади Асада нині скоротилися до 200 тисяч військових.

Проти влади Асада, якій частина світу вже відмовила в легітимності, воюють, із одного боку, відносно демократичні сили її супротивників, а з іншого, різноманітні ісламісти, зокрема, пов’язані з мережею «Аль-Каїда». Крім того, значну частину Сирії захопило радикальне екстремістське угруповання «Ісламська держава», якому протистоять і влада, і сили «демократів» та менш радикальних ісламістів.

XS
SM
MD
LG