Доступність посилання

ТОП новини

У морі неподалік Стокгольма знайшли затонулий підводний човен Росії


Фрагмент виявленого біля берегів Швеції човна на фото, яке зробили дайвери з Ocean X-Team
Фрагмент виявленого біля берегів Швеції човна на фото, яке зробили дайвери з Ocean X-Team

Шведські водолази в Балтійському морі, неподалік Стокгольма, виявили невеликий затонулий підводний човен Росії. Як передає Reuters, дайвери з приватної фірми Ocean X-Team, яка виявила човен ще минулого тижня, кажуть, що судно «повністю недоторкане, без видимих пошкоджень корпусу» і з закритими люками.

«Незрозуміло, скільки років підводному човну і як довго він пролежав на морському дні, але кириличні літери на корпусі свідчать, що він російський», – повідомив представник фірми Ocean X-Team Стефан Хоґеборн.

Представник шведських збройних сил Андерс Каллін заявив, що військові поки що не поспішають відкривати міні-субмарину і чекають висновків експертів. Ймовірно, всередині човна є тіла військових.

Повідомляється, що російський підводний човен виявили за півтори милі від східного узбережжя Центральної Швеції. Судно має довжину близько 20 метрів і ширину 3,5.

Російська офіційна сторона поки що ніяк не прокоментувала заяви, що то може бути човен, який їй належить.

Деякі експерти і громадянські журналісти висловили думку, що елементи човна, видні у відеозапису, відповідають російському підводному човнові початку 20-го століття типу «Сомъ», який, імовірно, затонув 1916 року. Один із написів закінчується літерою Ъ, відповідно до російського правопису до 1918 року.

У жовтні минулого року шведські військово-морські сили протягом декількох днів проводили операцію з пошуку невпізнаного підводного об'єкта в Стокгольмських шхерах (невеликих скелястих островах). Приводом пошуків стали дані радіоперехоплення про присутність невідомого підводного об'єкта в шведських територіальних водах. Тоді припускали, що то був незашифрований сигнал про лихо з російського підводного човна, переданий на базу в Калінінград. Російське Міністерство оборони це заперечило, заявивши про відсутність аварійних ситуацій зі своїми кораблями.

XS
SM
MD
LG