Доступність посилання

ТОП новини

Командира «Азову» Андрія Білецького запросили виступити в Європарламенті – євродепутат


Андрій Білецький, архівне фото
Андрій Білецький, архівне фото

Депутат Європейського парламенту Яромір Штєтіна повідомив Радіо Свобода, що запросив командира загону спецпризначення Нацгвардії «Азов», народного депутата України Андрія Білецького виступити в Європарламенті.

На думку Штєтіни, дуже важливо дати Білецькому можливість виступити в Європарламенті, бо, за словами євродепутата, «всі ці батальйони добровольців, про які тепер стільки говорять, є виразним і реальним політичним і військовим феноменом».

Ці формування воюють уже понад півтора року і «саме вони перешкодили Росії просуватись далі на Захід», каже Штєтіна.

Як зазначив євродепутат, Андрій Білецький прийняв запрошення приїхати до Брюсселя. Виступ має відбутися восени, тому що зараз парламентарі роз’їхались на канікули.

Яромір Штєтіна, який у Європарламенті представляє Чехію, наголосив, що воєнні дії, які точаться в Україні, не є громадянською війною. «Це не громадянська війна, як твердять деякі наші політики, включно з нашим паном президентом (Мілошем Земаном). Це війна, яку веде одна суверенна держава проти іншої суверенної держави. Це війна Росії проти України», – вважає євродепутат.

Повністю інтерв’ю з Яроміром Штєтіною слухайте і читайте на сайті Радіо Свобода пізніше.

Добровольчий батальйон, потім полк, а нині спецпідрозділ «Азов» і його командир Андрій Білецький зазнавали критики через звинувачення в радикальному націоналізмі і, як стверджували, наявності серед бійців також людей із неонацистськими поглядами. На цьому постійно наголошує російська пропаганда. Також на Заході є ті, хто вбачає небезпеку від таких поглядів окремих бійців «Азову». Зокрема, у США в Палаті представників Конгресу внесли поправку в законодавство про те, що американські військові, які нині навчають підрозділи Національної гвардії, не мають надавати цього навчання «Азову». У підрозділі з цього приводу висловили здивування й обурення. «Азов» заявляє, що його бійці є патріотами України і не апелюють до світових ідеологічних течій.

XS
SM
MD
LG