Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: держава не втручатиметься в процес об’єднання церков


Петро Порошенко з дружиною Мариною на літургії у Володимирському соборі в Києві, 28 липня 2015 року
Петро Порошенко з дружиною Мариною на літургії у Володимирському соборі в Києві, 28 липня 2015 року

Президент України Петро Порошенко заявляє, що країні потрібна єдина Українська помісна православна церква, але держава не втручатиметься і не тиснутиме на церкву в цьому питанні.

«Я, як президент і глава держави, запевняю, що держава не вдаватиметься до жодних насильницьких кроків і до жодного тиску. Ми маємо берегти міжконфесійний мир, як зіницю ока», – сказав Порошенко на зустрічі Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій на Володимирській гірці в Києві.

Президент додав, що подолання поділу в українському православ’ї має бути справою в першу чергу самих вірян.

За словами Порошенка, влада уважно стежить за діалогом, радіє прогресу в об’єднавчих процесах, так само як і засмучується, коли амбіції церковних ієрархів гальмують цей процес.

Спадкоємицями Київської митрополії себе вважають чотири найбільші в Україні християнські церкви: Українська православна церква Київського патріархату, Українська православна церква (Московського патріархату), Українська автокефальна православна церква й Українська греко-католицька церква.

Ідея відновити в Україні помісну церкву стала ближчою цього року в квітні, коли УПЦ КП й УАПЦ заявили про початок переговорів про обʼєднання. Однак у липні в УПЦ КП повідомили: в УАПЦ відмовилися від попередніх домовленостей, тож про дату обʼєднання поки говорити зарано. В УПЦ КП навіть не виключили, що позиція УАПЦ стала наслідком маніпулювання її керівниками з боку проросійських сил.

В Автокефальній церкві такі закиди спростовують. Після заяви Київського патріархату там попунктно пояснили, до чого у питанні обʼєднання мають зауваження. Загалом, як пояснив Радіо Свобода отець Олег (Древняк) з Львівської єпархії УАПЦ, головна вимога Автокефальної церкви – щоб переговорний процес завершився саме обʼєднанням церков, на рівних умовах, а не таким собі приєднанням УАПЦ до УПЦ КП.

В УГКЦ підтримують ідею помісної церкви, але кажуть, що, перш за все, порозуміння між собою мають досягнути представники українського православʼя.

XS
SM
MD
LG