Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Лівії заочно засудив до страти сина Каддафі


Сейф-аль-Іслам аль-Каддафі біля портрету його батька, фото 2011 року, до скинення режиму Каддафі
Сейф-аль-Іслам аль-Каддафі біля портрету його батька, фото 2011 року, до скинення режиму Каддафі

Суд у столиці Лівії Тріполі заочно виніс смертний вирок одному з синів колишнього диктатора Муаммара аль-Каддафі, Сейф-аль-Ісламові, за звинуваченнями у воєнних злочинах і діях на придушення мирних протестів під час повстання 2011 року.

Сам Сейф-аль-Іслам аль-Каддафі не брав участі у процесі – його вже чотири роки утримує під вартою непідконтрольне владі у Тріполі угруповання колишніх повстанців проти влади Каддафі з регіону Зінтан.

Крім нього, суд також засудив до страти за тими ж звинуваченнями ще сімох колишніх чільників режиму Каддафі, серед них колишнього керівника розвідки Абдаллу ас-Сенуссі і колишнього прем’єр-міністра Аль-Багдаді Алі аль-Махмуді.

Іще вісім колишніх посадовців того режиму отримали довічне позбавлення волі, а ще сім – по 12 років позбавлення волі.

Ці вироки різко розкритикували в управлінні верховного комісара ООН із прав людини. Там висловили глибоке занепокоєння, зокрема, через те, що суд не встановив конкретну кримінальну відповідальність кожного звинуваченого, вони не мали доступу до адвокатів і заявляли про погане ставлення до них, а частину засудили взагалі заочно.

Столицю Лівії Тріполі разом із частиною заходу країни нині контролює невизнана у світі влада, створена частиною депутатів старого парламенту, що відмовилися розпускатися після виборів 2014 року нового законодавчого органу. Новий законний парламент і створений ним тимчасовий уряд працюють у місті Тобруку на сході Лівії. Угруповання з Зінтана, яке утримує Сейф-аль-Іслама аль-Каддафі, визнає владу цього законного уряду Лівії.

XS
SM
MD
LG