Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відновили голосування за нову назву міста


У Дніпропетровську на офіційному інтернет-сайті міської ради відновили голосування за нову назву міста.

Жителям міста, як і раніше, пропонують обрати з 9 варіантів, серед них 8 нових назв (Дніпрослав, Дніпро, Січеслав, Дніпровськ, Дніпрополь, Кодак, Новий Кодак, Святослав) і чинна – Дніпропетровськ.

Як заявили у Дніпропетровській міськраді, результати попереднього інтернет-голосування, яке тривало з 24 по 26 липня, анульовані через виявлені «накрутки» голосів за один із варіантів. Нинішня версія голосування вдосконалена, кажуть його організатори.

Станом на вечір вівторка, 28 липня, лідирує назва Дніпропетровськ (53%), на другому місці – Дніпро (34%), на третьому – Січеслав (9%). Голосування триватиме до 28 серпня.

Окрім того, з 13 серпня у Дніпропетровську, в районах міста, почнуться громадські слухання щодо варіантів нової назви міста.

Щотижня у Дніпропетровську відбуваються засідання спеціальної комісії міськради з питань зміни топоніміки. Раніше в цій комісії заявляли, що фахівці наразі розглядають кілька основних варіантів нової назви Дніпропетровська – Дніпрослав, Січеслав, Дніпро, Дніпровськ тощо. За даними соцопитування 2010 року, кожному третьому жителеві Дніпропетровська не подобалась назва.

У квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, у травні його підписав президент Петро Порошенко. За законом, зокрема, мають бути перейменовані обласні центри Кіровоград та Дніпропетровськ, названі за іменами радянських комуністичних діячів.

Закони про декомунізацію мають бути втіленні в життя за півроку: перейменування вулиць та площ ухвалюється на місцевому рівні, що ж до зміни назв міст, то остаточне рішення за парламентом.

XS
SM
MD
LG