Доступність посилання

ТОП новини

Українські селища знову обстрілювали із заборонених озброєнь – прес-центр АТО


Горлівка, 30 липня 2015 року
Горлівка, 30 липня 2015 року

У прес-центрі штабу антитерористичної операції повідомляють, що об’єднані російсько-сепаратистські сили знову обстрілювали селища на підконтрольній владі України території з важкої зброї, що мала бути відведена.

Зокрема, повідомив речник АТО Анатолій Стельмах, на маріупольському напрямку протягом дня, починаючи від півночі, шість разів обстрілювали селище Старогнатівку зі 122-міліметрової артилерії і 120-міліметрових мінометів.

Також незаконні бандформування обстріляли селище Миколаївку з танка і 120-міліметрового міномета, сказав речник.

Крім, того під вогонь із танка потрапили позиції українських військ поблизу Опитного та Майорська. А поблизу Донецька незаконні збройні формування з мінометів калібру 120 міліметрів обстріляли опорні пункти української армії неподалік Опитного і Водяного.

«Починаючи з 7-ї ранку, злочинці припинили використовувати артилерію, проте збройні провокації з використанням стрілецької зброї і мінометів продовжились фактично уздовж усієї лінії бойового протистояння. Загалом із півночі до 18-ї години окупанти 7 разів застосовували артилерію, 23 рази міномети, 33 – стрілецьку зброю і гранатомети, 4 рази били з танків», – заявив Стельмах. Таким чином, за його даними, сепаратисти порушили режим припинення вогню за цей час 67 разів.

Речник запевнив, що «у відповідь на провокації противника наші воїни вели вогонь з озброєння, що не заборонене мінськими домовленостями, і лише у відповідь».

Відео: Військове телебачення України

Сепаратисти, зі свого боку, заперечують бої на маріупольському напрямку, про які говорить українська сторона, і стверджують, що їхні озброєння і бронетехніка відведені від лінії контакту.

Крім того, донецькі сепаратисти ще пополудні заявляли, що протягом усієї попередньої доби зафіксували 61 порушення режиму припинення вогню з боку українських силовиків, у тому числі із застосуванням озброєнь великого калібру. За їхніми словами, найбільше обстрілювали Горлівку, також обстрілів зазнали Донецьк (Петровський і Кіровський райони, селище Олександрівка, територія аеропорту), Саханка, Калинівка, Жабичеве, Нова Ласпа, Безіменне, Старомихайлівка, Біла Кам’янка, Залізна Балка і Спартак.

Луганські сепаратисти ще вранці заявили про шість порушень режиму припинення вогню з боку українських силовиків протягом попередньої доби, зокрема, про обстріл Сокольників, Красного Лиману, Донецького і Фрунзе.

За Мінськими домовленостями, на лінії контакту ще від 15 лютого має діяти режим припинення вогню, а важкі озброєння мали бути відведені. Проте перестрілки і обстріли, із застосуванням «відведених» озброєнь, тривають постійно. Сторони звинувачують одна одну в порушеннях і провокаціях.

XS
SM
MD
LG