Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко задоволений рішенням КСУ щодо децентралізації


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко називає висновок Конституційного суду про внесення змін до Конституції щодо децентралізації «важливим кроком, що наближає доленосні для держави зміни».

«Вперше в історії України глава держави й уряд поступаються величезним обсягом повноважень на користь громад. Реформи наблизять реальну владу до людей, на відстань витягнутої руки, зроблять нашу країну сильнішою та міцнішою», – написав Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

Конституційний суд України 31 липня оголосив висновок, яким визнав законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Основного закону.

16 липня парламент проголосував за направлення на розгляд Конституційного суду президентського законопроекту змін до Конституції в частині децентралізації, віддавши за це 288 голосів. Після висновків Конституційного суду законопроект знову направлять у Верховну Раду, де для його ухвалення необхідно буде не менш як 300 голосів.

Як наполягало напередодні керівництво держави, ухвалити його депутати повинні до місцевих виборів 25 жовтня.

Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Як говорив у своєму виступі перед голосуванням президент України Петро Порошенко, жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають.

XS
SM
MD
LG