Доступність посилання

ТОП новини

Ляшко: рішення КСУ щодо децентралізації незаконне


Олег Ляшко
Олег Ляшко

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявляє про незаконність рішення Конституційного суду України щодо проекту змін до Конституції в частині децентралізації.

Ляшко уточнив, що вважає рішення незаконним, бо воно «ухвалене під тиском».

«Шестеро суддів КСУ є потенційними підозрюваними у кримінальній справі про узурпацію влади Януковичем. У 2010 році ці злочинці в мантіях допомогли Януковичу зґвалтувати Конституцію. У 2015 році ці ж персонажі допомагають вже Порошенку ґвалтувати Конституцію за планом Путіна. Єдиний суддя, який міг цьому протистояти – Віктор Шишкін – був звільнений Порошенком до закінчення строку його суддівських повноважень», – написав Ляшко на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, такий КСУ не має права на існування і має бути ліквідований. «Усі депутати, хто голосуватиме в парламенті за ці путінські зміни до Конституції, – зрадники України», – додав Ляшко.

Конституційний суд України 31 липня оголосив висновок, яким визнав законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Основного закону.

Президент Петро Порошенко привітав це рішення і назвав його «важливим кроком, що наближає доленосні для держави зміни». Спікер парламенту Володимир Гройсман висловив сподівання, що відповідний законопроект буде винесений на голосування до парламенту вже на початку вересня.

16 липня парламент проголосував за направлення на розгляд Конституційного суду президентського законопроекту змін до Конституції в частині децентралізації, віддавши за це 288 голосів. Після висновків Конституційного суду законопроект знову направлять у Верховну Раду, де для його ухвалення необхідно буде не менш як 300 голосів.

Як наполягало напередодні керівництво держави, ухвалити його депутати повинні до місцевих виборів 25 жовтня.

Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Як говорив у своєму виступі перед голосуванням президент України Петро Порошенко, жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають.

XS
SM
MD
LG