Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ оскаржила рішення суду про запобіжний захід Лавриновичу


Олександр Лавринович
Олександр Лавринович

Генпрокуратура внесла апеляційну скаргу на рішення суду про обрання запобіжного заходу колишньому міністру юстиції України Олександру Лавриновичу, підозрюваного у розтраті майна. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

30 липня Печерський районний суд Києва обрав для Лавриновича запобіжний захід у вигляді застави на суму в тисячу мінімальних заробітних плат – нині це 1 мільйон 218 тисяч гривень. Термін чинності запобіжного заходу – до 30 вересня.

Також Лавринович має здати закордонний паспорт, не виїжджати з Києва без дозволу і прибувати до слідчого на першу вимогу.

Слідчий суддя Олег Білоцерківець не став на прохання Генеральної прокуратури арештовувати колишнього міністра і призначати йому втричі більшу заставу. Він вирішив, що в ГПУ не надали достатніх доказів, щоб обґрунтувати взяття Лавриновича під варту.

Олександр Лавринович заявив, що оскаржить це рішення.

Лавриновича підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України, а саме у здійсненні розтрати державних коштів в особливо великих розмірах – у тому, що після закінчення строку для надання доказів у справі колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, діючи в інтересах колишнього президента Віктора Януковича, він за державні кошти придбав послуги іноземної юридичної компанії на суму 8,5 мільйона гривень.

У травні 2014 року Генеральна прокуратура України про кримінальне провадження проти Олександра Лавриновича і ще одного колишнього міністра юстиції Олени Лукаш. За даними ГПУ, їх підозрюють у зловживанні владою і розтраті майже 9 мільйонів гривень бюджетних коштів нібито за послуги іноземних юристів у справі проти колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, яку розглядав Європейський суд із прав людини.

Олександр Лавринович тричі був міністром юстиції України, переважно в урядах прем’єрів Віктора Януковича і Миколи Азарова.

Перед тим, наприкінці 1980-х років, він був одним із провідних діячів Народного руху України, в 1990-х роках тривалий час був заступником голови Руху, був одним із авторів Конституції 1996 року.

XS
SM
MD
LG