Доступність посилання

ТОП новини

У США підтвердили смерть ватажка афганських талібів


Сполучені Штати Америки заявили, що розвідка підтвердила смерть провідника афганського ісламістського руху «Талібан» мулли Мухаммада Омара, про яку раніше заявили в Афганістані.

Але, мовиться в заяві з цього приводу Білого дому, обставини його смерті залишаються неясними.

Водночас Вашингтон висловив сподівання, що таліби нині оберуть не «продовження війни проти власного народу і дестабілізацію власної країни», а шлях до миру через переговори з владою Афганістану.

Попередніми днями в Афганістані про смерть мулли Омара, що настала ще навесні 2013 року внаслідок хвороби, заявили в адміністрації президента Афганістану, і самі таліби врешті підтвердили це. Але таліби заперечили, що той помер у лікарні в Пакистані, заявивши, що їхній провідник ніколи не залишав країни.

Як виглядає, самі таліби теж не знали про смерть мулли Омара, бо нового керівника собі почали обирати лише нині. У четвер частина їх обрала на нового ватажка афганського «Талібану» муллу Ахтара Мухаммада Мансура, але цього рішення, за повідомленнями, не визнає інша частина афганських талібів.

Мулла Мухаммад Омар Муджагід, як вважають, приблизно 1960 року народження, був керівником афганських талібів і фактичним головою їхньої держави, «Ісламського емірату Афганістан», під час їхньої влади в більшій частині цієї країни в 1996–2001 роках. Після початку операції США та їхніх союзників у цій країні 2001 року він переховувався – як припускають, можливо, й на території Пакистану.

Повідомлення про його смерть чи загибель з’являлися раніше вже багато разів.

XS
SM
MD
LG