Доступність посилання

ТОП новини

Росія попередила США, що на нові санкції буде реакція


©Shutterstock
©Shutterstock

Росія заявила у п’ятницю, що нові санкції з боку Сполучених Штатів Америки не залишаться без реакції російської сторони.

«Запровадивши нові санкції проти російських громадян і компаній, США вкотре засвідчили, що зробили вибір на користь посилення конфронтації», – заявило Міністерство закордонних справ Росії.

Як мовиться в заяві, «продовжуючи пояснювати це становищем в Україні, у Вашингтоні замість того, щоб заохочувати Київ до виконання мінських домовленостей, продовжують вправлятися в розширенні санкційної кампанії проти Росії».

У четвер у США повідомили, що запровадили низку нових санкцій, що стосуються фізичних і юридичних осіб, пов’язаних із агресією Росії проти України й окупацією Криму, а також проти колишніх діячів режиму колишнього президента України Віктора Януковича. Їхні можливі активи у США мають бути заморожені, американським фізичним і юридичним особам заборонені ділові стосунки з ними, повідомило Міністерство фінансів США.

Зокрема, через допомогу в уникненні раніше накладених санкцій США до списку потрапили 15 фізичних осіб чи компаній, які контролюються підсанкційними особами. Серед них є, наприклад, російський олігарх Роман Ротенберг, брат якого Борис уже давно під санкціями, чи російські оборонні підприємства – Іжевський механічний завод «Байкал» і концерн «Іжмаш».

У зв’язку з незаконною окупацією Росією українського Криму під нові санкції потрапили компанії-оператори п’яти торговельних портів півострова – Керченського, Севастопольського, Феодосійського, Євпаторійського і Ялтинського, – а також Керченська поромна переправа.

Крім того, Мінфін США розширив список компаній і установ, які принаймні на 50 відсотків чи більше контролюються вже підсанкційними російськими банком «ВЕБ» і нафтовою компанією «Роснєфть» – тепер санкції стосуватимуться і їх.

Нові санкції стосуються не тільки російських громадян і структур: стосовно соратників Януковича вони запроваджені щодо Андрія Клюєва, Сергія Курченка, Едуарда Ставицького і Олександра Януковича, а також контрольованого останнім холдингу «Мако».

США раніше наклали у зв’язку з дестабілізацією становища в Україні цілу низку санкцій і після окупації Криму, і після агресії Росії на сході України; санкції дісталися і діячам колишньої української влади. Схожі санкції в координації зі США запровадив і Європейський союз, а також іще низка країн; крім того, деякі країни – не члени Євросоюзу теж приєдналися до санкцій ЄС.

У світі наголошують, що в той час, як Україна намагається виконати мінські домовленості якнайповніше, їх не виконують і постійно порушують якраз Росія і підтримувані нею сепаратисти – зокрема, тим, що Москва не тільки не відводить із України свої війська і бойову техніку, а сепаратисти не розпускають свої незаконні збройні формування, а навпаки, Росія й сепаратисти посилюють заповнення регіону російськими військами й бойовою технікою і зміцнюють боєздатність незаконних формувань. Росія ж постійно вимагає від Заходу «тиску на Київ», не згадуючи про власні зобов’язання і порушення їх.

XS
SM
MD
LG