Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко оголосив про плани автономії кримських татар в українському Криму


Президент Петро Порошенко заявив, що у планах України є розробка «дорожньої карти» щодо надання Кримові, історичній батьківщині кримськотатарського народу, статусу національно-територіальної автономії у складі української держави.

У зверненні до учасників II Всесвітнього конгресу кримських татар, що починається у столиці Туреччини Анкарі, він запевнив, що «Україна ніколи, ні за яких умов не змириться з порушенням прав своїх громадян, прав людини, прав кримськотатарського народу вільно жити на своїй землі».

Порошенко нагадав, що конгрес відбувається в умовах тимчасової окупації Криму Росією, «кримськотатарський народ знову зазнає терору, десятки тисяч кримчан змушені рятуватися від нової загрози».

Як заявив президент, Україна разом зі своїми міжнародними партнерами докладатиме всіх зусиль задля відновлення законності на півострові та повернення української влади у Крим.

Він також високо оцінив позицію Туреччини, яка стала співавтором резолюції Генеральної асамблеї ООН «Територіальна цілісність України», неодноразово на найвищому державному рівні заявляла про неприйнятність окупації Криму й направила до нього неофіційну делегацію, яка підтвердила «численні ганебні факти порушень окупантами прав людини».

Засідання II Всесвітнього конгресу кримських татар проходитимуть 1–2 серпня і стосуватимуться координації подальших дій кримських татар в умовах незаконної анексії Криму, а також порушення їхніх прав, свобод і загрози національного винищення. Владу України на конгресі представляє міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Невдовзі після рішення провести Всесвітній конгрес кримських татар у Туреччині окупаційна російська влада Криму почала кампанію для перешкоджання потенційним його учасникам у виїзді за межі півострова. Російські спецслужби у Криму практично щодня викликають на допити в так званій «справі 26 лютого» активістів кримських татар. Їм заборонено виїжджати за межі півострова, тому вони записали відеозвернення до гостей і делегатів форуму.

XS
SM
MD
LG