Доступність посилання

ТОП новини

Путін вирішив внести «Херсонес Таврійський» в список обʼєктів культурної спадщини Росії


Херсонес
Херсонес

Президент Росії Володимир Путін доручив внести памʼятники і території Національного заповідника «Херсонес Таврійський» в Криму до Єдиного державного реєстру обʼєктів культурної спадщини народів Російської Федерації. Про це повідомляє в суботу 1 серпня прес-служба Кремля.

«Прийняти Національний заповідник у федеральне підпорядкування і включити його в Список особливо цінних обʼєктів культурної спадщини народів Російської Федерації», – йдеться в повідомленні.

У прес-службі додали, що відповідні документи будуть передані губернатором міста Севастополя уряду Росії до 1 вересня.

Заповідник «Херсонес Таврійський», розташований на території нині окупованого Росією Кримського півострова, з 2013 року є в списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО.

Раніше Міністерство культури України просило ЮНЕСКО захистити заповідник, який в умовах російської окупації виявився недоступним для українських вчених. Крім того, Асоціація археологів України висловлювала намір звернутися до Європейської асоціації археологів із закликом не співпрацювати з російськими дослідниками, які працюють в анексованому Росією Криму.

В самому колективі заповідника розгорівся конфлікт через призначеного нещодавно керівника. 29 липня главу Севастопольської благочинності Сергія Халюту призначили генеральним директором Національного заповідника «Херсонес Таврійський». За словами «губернатора» Севастополя Сергія Меняйла, це призначення було схвалено особисто міністром культури Росії Володимиром Мединським і московським патріархом Кирилом (Гундяєвим). Колектив Національного заповідника «Херсонес Таврійський» висловив нерозуміння і обурення такою кадровою політикою.

XS
SM
MD
LG