Доступність посилання

ТОП новини

Нові прокурори на місцях. Кого і як набирає Сакварелідзе?


Із 20 липня до 10 серпня у 5 містах України триває прийом заявок на конкурс на посади прокурорів місцевих прокуратур і їхніх заступників

Відтепер українських прокурорів не призначатимуть, а обиратимуть за відкритим і прозорим конкурсом. 20 липня заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе започаткував відбір на посади місцевих прокурорів та їх заступників, наголошуючи, що чекає на людей «не з системи». Радіо Свобода навідалось в один з п’яти центрів прийому документів аби перевірити чи є попит на нову прокуратуру, так як це було з новою поліцією.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В Національній академії прокуратури відтепер не лише вчать прокурорів, але й вже два тижні набирають нових. Із 20 липня до 10 серпня тут приймають заявки на учать у конкурсі на посади прокурорів місцевих прокуратур і їхніх заступників. Столичний адвокат Матвій Білов теж прийшов спробувати свої сили. Каже, повірив, що закостенілу систему можна змінити.

Хотів би спробувати себе в ролі керівника місцевої прокуратури
Матвій Білов

«Хотів би спробувати себе в ролі керівника місцевої прокуратури Києво-Святошинського району міста Києва або його заступника», – каже він.

Заявки на прокурорські посади приймають у 5 спеціально створених центрах Києва, Львова, Одеси, Харкова і Дніпропетровська. Серед вимог до кандидатів – вища юридична освіта, не менше п’яти років юридичного стажу або не менше трьох років стажу у прокуратурі. Загалом ж за результатами конкурсу планують набрати 700 прокурорів на місцях.

Цей конкурс має на меті дати можливість всім, хто має юридичний стаж та освіту прийти і взяти участь у відборі
Іванна Школьницька

«До нас приходять співробітники МВС, адвокати, помічники народних депутатів, працівники апарату суду, особи, які займаються приватною юридичною практикою. Таких найбільше. Також приходять і наші співробітники, які в прокуратурі вже працюють. Але цей конкурс має на меті дати можливість всім, хто має юридичний стаж та освіту прийти і взяти участь у відборі», – розповідає сервіс менеджер управління реформ та забезпечення якості роботи Генеральної прокуратури Іванна Школьницька.

Подати документи на посаду місцевого прокурора щодня приходить сотня людей
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Кожного дня до центру у Києві приходять понад 100 кандидатів. Найбільш популярні заявки на посаду прокурорів прокуратур Києва та області. Разом з тим подати документи– це лише вершина айсберга. Далі претенденти повинні подолати 4 тести: на знання законодавства, на логіку, психологічний тест та співбесіду, що транслюватиметься онлайн. Організатори відбору запевняють: махлювати не вийде.

Система буде генерувати 100 тестів з 5000 наявних у базі. Відтак списати у сусіда не вийде
Валентина Остапець

«В першу чергу всі тести з правознавства на сьогоднішній день є у вільному доступі на сайті Генпрокуратури. Більше того, є й правильні відповіді до них. Тобто будь-яка особа, яка готується до першого етапу конкурсу, може ознайомитися з цими тестами і вивчити на пам’ять, якщо хоче. При тестуванні при ній не повинно бути ніяких приладів, речей, папірців, кодексів і так далі. В аудиторії буде знаходитися кілька представників, що забезпечуватимуть належний порядок. До того ж, тестування буде рандомним. Я маю на увазі, що система буде генерувати 100 тестів з 5000 наявних у базі. Відтак списати у сусіда не вийде», – переконує член робочої групи Київського регіонального центру щодо збору документів на посаду міських прокурорів і їх заступників, доцент кафедри організації роботи та управління в органах прокуратури Національної академії прокуратури Валентина Остапець.

Перший тест з правознавства для конкурсантів відбудеться 15 серпня. А от весь процес формування місцевої прокуратури планують завершити до середини грудня.

Це відкритий конкурс, де не буде корупції, де буде забезпечена справедлива процедура набору кадрів
Давид Сакварелідзе

«Звертаємось до всіх професіоналів, ентузіастів, які досі чекали, щоб без кумівства, без корупції, без певних зв’язків потрапити на керівні посади прокуратури, змінити на краще систему і повернути довіру до прокуратури. Це відкритий конкурс, де не буде корупції, де буде забезпечена справедлива процедура набору кадрів», – закликає заступник генерального прокурора, головний ідеолог реформи Давид Сакварелідзе.

Далі після кадрового оновлення на українську прокуратуру чекає і реорганізація. Так, з більше 600 місцевих прокуратур повинно залишитися 178. А з 8 тисяч працівників – лише 5,5 тисяч. Опісля Давид Сакварелідзе за підтримки президента планує взятись і за Генпрокуратуру.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG