Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники під ГПУ вимагали звільнити екс-«айдарівця» Гукова


Правозахисники й інші активісти прийшли до будівлі Генпрокуратури України в Києві, вимагаючи звільнити журналіста і добровольця батальйону «Айдар» Юрія Гукова. Вони заявляють, що підозрюваний у розбої Гуков перебуває в СІЗО незаконно.

«Замість того, щоб покарати злочинців і якісно розслідувати кримінальні справи щодо фабрикації матеріалів і щодо переслідувань і вбивств героїв на Майдані, прокуратура підтримує безглузде й ганебне обвинувачення відносно нашого друга і громадського діяча Юрія Гукова», – сказав Андрій Діденко, експерт Харківської правозахисної групи.

У Генпрокуратурі ситуацію не коментували: ніхто з представників ГПУ не вийшов до активістів.

Журналіста з Луганщини, колишнього «айдарівця» і переговорника по обміну полоненими Юрія Гукова-Асєєва заарештували в червні в відділенні харківської міліції, куди він відніс заяву про відкриття кримінальної справи щодо вбивства колишньої дружини – та була прес-секретарем ватажка сепаратистського угруповання «Привид» Олексія Мозгового і загинула разом із ним неподалік від окупованого Алчевська. Однак правоохоронці взяли під варту самого заявника – за звинуваченням у розбійному нападі, який він нібито скоїв в селищі Троїцьке на Луганщині, перебуваючи в лавах батальйону «Айдар».

Зараз Юрій Гуков, який до затримання активно працював над звільненням журналістки Марії Варфоломєєвої з підвалу угрупування «ЛНР», сидить в Криворізькому СІЗО. Йому погрожує позбавлення волі строком від 7 до 12 років.

У Юрія Гукова залишилось троє дітей, які зараз перебувають на території контрольованій бойовиками.

Дивіться розслідування справи Юрія Гукова у програмі Радіо Свобода «Донбас. Реалії» о 18:40.

XS
SM
MD
LG