Доступність посилання

ТОП новини

У Мін’юсті допомагають постраждалим від російської агресії готувати позови до ЄСПЛ


Павло Петренко
Павло Петренко

Центри безкоштовної правової допомоги Міністерства юстиції України, відкриті у регіонах країни, почали надавати допомогу кримчанам і жителям окупованих територій Донбасу з підготовки позовів до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Про це у вівторок, 4 серпня, повідомив міністр юстиції України Павло Петренко на засіданні «круглого столу» з питань забезпечення прав громадян на окупованих територіях, повідомляє кореспондент «Крим.Реалії».

За інформацією міністра, наразі у країні працюють 100 центрів безкоштовної правової допомоги.

«Ці центри розраховані на захист малозабезпечених громадян. Але ми розуміємо, що у нас є безліч тих, хто потрапили у складну життєву ситуацію – у таку ж, як і люди, які перебувають за межею бідності. Це внутрішньо переміщені особи – переселенці, ті люди, які змушені були залишити свої будинки і близьких і виїхати з окупованого Криму і Донбасу. Таких людей – понад мільйон», – зазначив Петренко.

За його словами, центри безоплатної правової допомоги спільно з адвокатами Мін’юсту наразі фіксують порушення прав людини на Донбасі та у Криму для подальшого оформлення позовів до ЄСПЛ.

«У всіх центрах безоплатної правової допомоги наші юристи збирають і фіксують ці факти, щоб звернутися від кожної людини, чиї права порушені, до Європейського суду з прав людини. Це будуть сотні і тисячі позовів, у тому числі до вищих посадових осіб Росії», – наголосив міністр.

Консультації з підготовки позовів до ЄСПЛ адвокатам Мін’юсту надають експерти Української Гельсінської спілки з прав людини.

За словами Павла Петренка, за кілька днів за фактами порушення своїх прав у результаті російської агресії вже звернулися близько 20 осіб. Кілька десятків таких справ за фактом окупації Росією Криму від фізичних осіб уже подані, і їх навіть взяли до розгляду. «Це перші ластівки, але ці перші ластівки перетворяться на океан позовів проти Росії та її керівництва», – наголосив Петренко.

Раніше урядовий уповноважений України у справах Європейського суду з прав людини Борис Бабін закликав внутрішньо переміщених громадян України повідомляти про порушення їхніх прав на окупованій території Криму і Донбасу для підготовки звернення до ЄСПЛ.

XS
SM
MD
LG