Доступність посилання

ТОП новини

Росія отримає від Франції понад мільярд євро за «Містралі»


Міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан
Міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан

Париж заплатить Москві близько 1,2 мільярда євро за скасований контракт із постачання російському Військово-морському флоту двох вертольотоносців типу «Містраль», повідомив міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан.

В ефірі радіо RTL 6 серпня Ле Дріан заявив, що це питання напередодні обговорили президент Франції Франсуа Олланд і його російський колега Володимир Путін.

«Більше суперечок із цього приводу немає», – сказав французький міністр.

Він додав, що початкова ціна за два вертольотоносці складала 1,2 мільярда євро, але Франція заплатить трохи менше, бо кораблі недобудовані, а контракт зупинений.

За словами Ле Дріана, штрафних санкцій щодо Франції не буде.

Міністр повідомив, що інші держави вже виявили інтерес до «Містралів», які мали піти Росії.

Франція зупинила передачу Росії замовлених нею двох ударних десантних вертольотоносців типу «Містраль» через агресію Москви в Україні. Париж заявляв, що ця передача була б можлива тільки в разі повного виконання Росією Мінських домовленостей про врегулювання на сході України. У Москві ж після хвилі погроз на адресу Парижа врешті стали говорити, що ці кораблі не так уже й потрібні Росії і що в разі зриву контракту вимагатимуть від Франції повернути вже сплачені кошти.

Ударні десантні вертольотоносці класу «Містраль», чи, за французькою класифікацією, командно-штурмові кораблі, здатні нести 16 вертольотів, 4 десантні судна, 40 танків або до 70 бойових машин, із яких 13 танків, а також 450 бійців. Крім того, на кораблі є шпиталь майже на 60 місць. Можливість передачі Росії таких кораблів викликала великі застереження, в першу чергу в сусідів Росії, членів ЄС і НАТО – Польщі і трьох країн Балтії, а також у США.

XS
SM
MD
LG