Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК вирішить, де на Донбасі безпечно голосувати


©Shutterstock
©Shutterstock

Президент підписав закон про місцеві вибори

Президент України Петро Порошенко підписав закон про місцеві вибори. Окрім оновлених правил обрання і голосування, закон визначає і перебіг місцевих виборів у Донецькій і Луганській областях. Зокрема – дозволяє ЦВК не проводити голосування у тих населених пунктах, де вважатиме цей процес небезпечним для життя громадян. Експерти, однак, звертають увагу на те, що довільне трактування цих повноважень дає простір для політичних маніпуляцій.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Не проводити місцеві вибори на тих підконтрольних Україні територіях Луганщини і Донеччини, де ЦВК підозрюватиме загрозу для громадян, санкціонував своїм підписом у четвер президент Петро Порошенко. Перший заступник глави Адміністрації президента Віталій Ковальчук нагадує: відповідне рішення усередині липня ухвалив парламент.

Центральна виборча комісія може ухвалити рішення щодо неможливості проведення місцевих виборів на певних територіях
Віталій Ковальчук

«Постанова чітко визначає, що у разі неможливості організувати та провести місцеві вибори на окремих територіях, відповідно до вимог українського законодавства, стандартів ОБСЄ, з метою уникнення терористичної загрози та забезпечення безпеки громадян під час проведення виборів або дня голосування, Центральна виборча комісія може ухвалити рішення щодо неможливості проведення місцевих виборів на певних територіях з одночасним поданням цього рішення на остаточне затвердження у Верховну Раду», – пояснив Ковальчук.

У Верховній Раді це рішення гостро критикував «Опозиційний блок». Зокрема, народний депутат Сергій Матвієнков звертав увагу на те, що, попри ті самі ризики, рік тому на прифронтових територіях Донеччини і Луганщини таки відбулися і парламентські, і президентські вибори.

Узагальнення дає простір для маніпуляцій – експерт

Експерт громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев каже у коментарі Радіо Свобода, що у новому законі в цілому не виписаний процес голосування тих територіальних громад Донеччини і Луганщини, по яких є запитання. Зокрема, не деталізовано, за якими критеріями ЦВК вирішуватиме, де безпечно, а де небезпечно голосувати.

За певних обставин політична мотивація може домінувати над необхідністю гарантування виборчих прав
Олександр Клюжев

«З одного боку, ці норми говорять про те, що такі повноваження ЦВК може застосовувати, найімовірніше, до найбільш проблемних прифронтових територій Донецької і Луганської областей. З іншого боку, з точки зору цих формальних положень, за наявності певної політичної волі чи певної політичної мотивації, цей механізм можна поширити і на спокійні, стабільні міста Донецької і Луганської областей», – зазначає експерт.

«Тобто детальної процедури немає, і в цьому полягає велика проблема, що за певних обставин політична мотивація може домінувати над необхідністю гарантування виборчих прав жителів Донецької і Луганської областей», – додає Олександр Клюжев.

Якщо виборів на Донбасі узагалі не буде, влада йде на ризик – політолог

Голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський цього тижня взагалі заявив: проводити 25 жовтня місцеві вибори на Донбасі не можна, голосування у Донецькій і Луганській областях має відбутися у 2017 році. Політичний експерт Валентин Краснопьоров каже, що скасування на Донбасі місцевих виборів може стати для керівництва держави ведмежою послугою самим собі.

«Влада йде на великий ризик, тому що вона узурпує владу, віддаючи повноваження військово-цивільним адміністраціям, і ці адміністрації будуть винними в усіх негараздах Донеччини і Луганщини, а не місцеві партії, особливо «Опозиційний блок», який там був усюди», – наголошує політолог.

Партії мають зрости, і зростають вони також і шляхом виборів
Валентин Краснопьоров

«Якщо влада думає, що вона законсервує вибори, і в 2017 році обере ради, в яких не буде великого представництва «Опозиційного блоку», то вона дуже помиляється. Неможливо піти проти еволюційного процесу. Неможливо, якщо вчора була політична монополія Партії регіонів і «Опозиційного блоку», а завтра ти маєш повну політичну конкуренцію в регіоні. Партії мають зрости, і зростають вони також і шляхом виборів», – зазначає Валентин Краснопьоров.

Місцеві вибори 25 жовтня не відбудуться у Криму й у тих населених пунктах Донбасу, які поки – під контролем бойовиків. Сепаратисти вже назвали це порушенням мінських домовленостей і заявили про намір провести свої «вибори».

У громадянській мережі «Опора» звертають увагу на те, що новий закон про місцеві вибори не передбачає голосування переселенців із Криму і Донбасу. Громадські активісти й низка депутатів готують проект змін до закону з цього приводу, щоб устигнути до кінця жовтня виправити ситуацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG