Доступність посилання

ТОП новини

Процес обміну полоненими зупинився – Рубан


Процес обміну полоненими. Вересень 2014 року
Процес обміну полоненими. Вересень 2014 року

Переговорник заявляє, що для сторін конфлікту полонені стали інструментом політичного тиску

Трьох українських військовослужбовців, які перебували в полоні у бойовиків угрупування ДНР, вдалось обміняти 6 серпня. Це представники 80-ї та 81-ї бригад, а також боєць батальйону «Київська Русь». Радник голови СБУ Юрій Тандіт запевняє, що у сепаратистів наразі залишається не більше 180 українців. Водночас, за словами керівника Центру звільнення полонених Володимира Рубана, процес обміну між сторонами конфлікту практично зупинився, і наразі трапляються лише поодинокі успішні випадки.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олександра Мошонкіна, Юрія Цереленка та Станіслава Паплинського обміняли на шістьох волонтерів, які допомагали сепаратистам і кілька місяців тому помилково заїхали на блокпост українських військових неподалік Маріуполя. Як заявили учасники процесу, обмін відбувався за формулою шість на шість. Відтак, ще троє українських полонених мають бути звільнені найближчим часом. Військові, які вже опинились на свободі, прокоментували свій полон журналістам «5 каналу».

«Коли американці проводили інструктаж, з чого стріляють американці і скільки американців – ось такі основні питання ставили», – сміючись, згадує Паплинський.

Юрій Тандіт
Юрій Тандіт

За інформацією радника голови СБУ Юрія Тандіта, в полоні сепаратистів ще залишається близько 120 українських військовослужбовців, бійців добровольчих батальйонів та Нацгвардії, а також 60 цивільних осіб. Процес обміну триває постійно, однак, не про всі випадки силовики можуть заявляти публічно.

Цифра полонених зменшується з кожним днем – Тандіт

Тандіт у коментарі Радіо Свобода повідомив, що процес ускладнюють вимоги сепаратистів, які наполягають на звільненні злочинців, що не мають стосунку до конфлікту на Донбасі. Бойовики, у свою чергу, скаржаться, що українська сторона пропонує для обміну випадкових осіб.

Ми, не презентуючи якісь масштабні звільнення, все одно робимо справу. Цифра полонених зменшується з кожним днем. Але ми сподіваємось, що в рамках мінських домовленостей будуть проводитись звільнення і з більшою кількістю людей
Юрій Тандіт

«Ми, не презентуючи якісь масштабні звільнення, все одно робимо справу. Цифра полонених зменшується з кожним днем. Процес триває. Але ми сподіваємось, що в рамках мінських домовленостей будуть проводитись звільнення і з більшою кількістю людей. Нам допомагають волонтерські групи, представники громадських організацій, воїни-інтернаціоналісти», – повідомив Тандіт.

Серед організацій, які допомагають СБУ звільняти полонених, і «Офіцерський Корпус» Володимира Рубана, що брав участь і в останньому обміні. Переговорник оцінює процес звільнення вкрай негативно. Відбуваються лише поодинокі обміни, що в умовах конфлікту на Донбасі – дуже мало.

Проблема в непрофесіоналізмі переговорників – Рубан

Рубан вважає, що для сторін конфлікту полонені стали «інструментом політичного тиску в ході мінських перемовин». Хоча, період відносного затишшя, на його думку, є вкрай сприятливим для обмінів. Чи не найголовнішою проблемою керівник «Офіцерського корпусу» вважає непрофесіоналізм переговорників.

Процес обміну полоненими зупинився. Якщо у нас є представники України з обміну полоненими, а обмін не відбувається – чи можна вважати цих людей повноцінними представниками? Ні, не можна
Володимир Рубан

«Процес обміну полоненими зупинився. Якщо у нас є представники України з обміну полоненими, а обмін не відбувається – чи можна вважати цих людей повноцінними представниками? Ні, не можна. Це складні міжнародні перемовини, які сотням людей коштують життя. Такі люди не можуть вести перемовини. Результат ми бачимо – хороше перемир’я і відсутність обміну полоненими», – розповів Рубан.

Загалом, за повідомленнями Служби безпеки України, за період конфлікту на Донбасі з полону сепаратистів було звільнено понад 2800 українців.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG