Доступність посилання

ТОП новини

Збитки від роботи українських шахт щомісяця складають близько 250 мільйонів гривень – Демчишин


Володимир Демчишин, міністр енергетики та вугільної промисловості України
Володимир Демчишин, міністр енергетики та вугільної промисловості України

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявляє, що робота вугільних підприємств України на сьогодні є збитковою, і обсяг фінансових втрат щомісяця складає близько 250 мільйонів гривень. Про це Демчишин заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

«На даний момент збитки щомісячно всіх 35 шахт складають десь приблизно не менше 250 мільйонів гривень щомісяця. Тому очікувати, що ми зможемо зробити чудо і розвивати шахти без коштів – неможливо», – сказав Демчишин.

За його словами, щоб збільшити самоокупність шахт, необхідно збільшити видобуток, що в свою чергу, вимагає капіталовкладень у приблизно 1 мільярд гривень.

«Протягом дуже недовгого періоду – трьох-шести місяців, ми могли б вивести більшість цих перспективних шахт у беззбитковий стан», – сказав Демчишин, додавши, що наразі такої суми в Мінвуглепрому немає.

«В країні йде війна, більшість шахт розташовані в зоні проведення антитерористичної операції. Насправді тільки десять шахт знаходяться далеко від зони АТО. Більше того, є шахти, які постійно обстрілюються, в яких вимикається світло. Обстріляли Луганську ТЕС. Відповідно, відключилося постачання електроенергії, 8 шахт були закриті», – наголосив Демчишин.

На запитання – звідки в умовах дефіциту вигідніше завозити вугілля – з ПАР і Польщі? – Демчишин відповів: «На жаль, так».

Крім того, міністр наголосив, що транспортуванню вугілля з східних регіонів України перешкоджає фактично зруйноване залізничне полотно і неможливість відновлення інфраструктури в умовах постійних обстрілів.

В українському уряді заявили про нестачу вугілля для українських ТЕС і проблеми із заготівлею його на зиму, оскільки більшість шахт розташовані на охопленому бойовими діями Донбасі. Серед основних імпортерів Кабмін обрав Південну Африку, де ціна вугілля на ринку одна з найнижчих. Крім того, урядовці розглядають варіант закупівлі вугілля в сепаратистів, які взяли під контроль шахти на окупованих територіях. Основний аргументом на користь такого рішення – ціна все одно буде нижчою, аніж у Росії.

У Кабміні порахували, що до зими треба накопичити 2,5 мільйонів тонн вугілля на складах ТЕС, а на сьогодні є трохи більше половини.

XS
SM
MD
LG