Доступність посилання

ТОП новини

Ситуацію у пунктах пропуску на сході моніторитимуть правозахисники


Черги на пункті пропуску на Донеччині (архівне фото)
Черги на пункті пропуску на Донеччині (архівне фото)

В Україні правозахисники розпочали проект «Прифронтова інспекція», головна мета якого – моніторинг дотримання прав людини у пунктах пропуску до та з зони проведення антитерористичної операції.

«Прифронтова інспекція» – це спільний проект правозахисників із громадської організації «Фундація 101» та офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, здійснюватиметься він за підтримки Донецької обласної військово-цивільної адміністрації.

Правозахисники зокрема планують моніторити дотримання органами влади вимог тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, товарів та вантажів, затвердженого керівництвом штабу АТО. За словами керівника проекту, очільника «Фундації 101» Андрія Богдановича, на сьогодні ця проблема є актуальною через велику кількість скарг на роботу контрольних пунктів.

Правозахисник каже про дві ключові проблеми в контексті цього питання: перша – це довготривала процедура отримання дозволу на перетин лінії зіткнення, а друга – довготривала процедура самого перетину лінії зіткнення, перевірки осіб і транспортних засобів.

Моніторинг правозахисники планують розпочати через 2 тижні з пункту пропуску в Артемівську. Триватиме перевірка протягом місяця. За результатами моніторингу планують підготувати рекомендації в офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини, в Донецьку ОВЦА, а також і в інші державні органи, дотичні до процесу організації вʼїзду і виїзду з зони АТО.

XS
SM
MD
LG