Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ оскаржує визнання дійсними договорів «Нафтогазу» і «Газпрому» в 2009 році


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Генеральна прокуратура України подала апеляційну скаргу на рішення суду про визнання дійсними договорів купівлі-продажу природного газу між «Нафтогазом» і «Газпромом» в 2009 році.

За повідомленням прес-служби відомства, Генпрокуратура внесла апеляційну скаргу на рішення господарського суду Києва від 23 липня 2015 року, яким відмовлено в задоволенні прокурорського позову в інтересах держави в особі Кабміну до компаній «Нафтогаз України» і «Газпром» про визнання недійсними укладених у Москві в 2009 році договорів купівлі-продажу природного газу.

«Підставою для пред’явлення позову стало порушення інтересів держави у сфері реалізації державної політики та управління нафтогазовою галуззю економіки країни, зокрема, укладення всупереч вимогам статей 203, 655 Цивільного кодексу України фіктивних договорів купівлі-продажу без наміру сторін здійснювати фактичну передачу газу, а лише для надання видимості законності діям компанії «Нафтогаз України» щодо оформлення у власність газу, що належав компанії ROSUKRENERGO AG (RUE), яку пов’язують з Дмитром Фірташем», – йдеться у повідомленні.

Згідно з контрактом від 19 січня 2009 року, «Нафтогаз України» зобов’язана щомісячно направляти «Газпрому» платежі за газ не пізніше, ніж 7 числа місяця, наступного за поставками. У разі першого ж неплатежу контракт між компаніями передбачає перехід на авансову систему розрахунків.

Наразі між Україною і Росією за посередництва Єврокомісії тривають переговори щодо умов постачання газу.

XS
SM
MD
LG