Доступність посилання

ТОП новини

Сенцов і Кольченко: справу сфабрикувало ФСБ Росії


Український кінорежисер Олег Сенцов (праворуч) і кримський активіст Олександр Кольченко під час засідання суду у Ростові-на-Дону. Липень 2015 року
Український кінорежисер Олег Сенцов (праворуч) і кримський активіст Олександр Кольченко під час засідання суду у Ростові-на-Дону. Липень 2015 року

Адвокати сподіваються довести, що українські громадяни Сенцов і Кольченко не могли бути в організації, якої не було

Антон Наумлюк, Євгенія Назарець

У Росії в Ростові-на-Дону суд завершив стадію надання доказів захисту та обвинувачення у справі проти українського кінорежисера Олега Сенцова і кримського активіста анархістських поглядів Олександра Кольченка. Обох звинувачують в організації Кримського осередку забороненого в Росії «Правого сектору», проведенні та підготовці низки терактів. Підсудні всі звинувачення заперечують і стверджують, що справа сфабрикована російською ФСБ. У підготовці диверсій і терактів на анексованому Росією півострові звинувачені четверо жителів Криму, включаючи Сенцова і Кольченка. Судовий процес стартував 21 липня, через тиждень розпочнуться дебати сторін.

Адвокати українського кінорежисера Олега Сенцова і кримського активіста Олександра Кольченка закінчили надавати докази невинуватості своїх підзахисних. Сторона обвинувачення, в особі прокурора Олега Ткачова, завершила свою роботу кількома днями раніше. Суддя Сергій Михайлюк оголосив перерву до 19 серпня, коли процес перейде у стадію дебатів сторін. Після неї буде «останнє слово» підсудних і винесення вироку.

Адвокат Кольченка Світлана Сидоркіна розповіла Радіо Свобода, що на сприятливий результат справи, яку сам Олег Сенцов називає політичною, сторона захисту не розраховує, незважаючи на відсутність доказової бази в обвинувачення.

Зібрана доказова база свідчить, що і Сенцов, і Кольченко не винні в здійсненні тих злочинів, які їм закидаються
Світлана Сидоркіна

«Я ілюзій не маю, що буде виправдувальний вирок, оскільки в Росії виправдувальний вирок – це виключення з правил. Я думаю, що вирок буде обвинувальний, і суд не піде від тієї кваліфікації, яка висувається Сенцову і Кольченку. Але я впевнена, що зібрана доказова база свідчить про зворотне, про те, що і Сенцов, і Кольченко не винні в здійсненні тих злочинів, які їм закидаються», – сказала адвокат Світлана Сидоркіна.


Інший захисник Дмитро Дінзе також наголосив, що основні свідки обвинувачення – Олексій Чирній і Геннадій Афанасьєв не стали виступати в суді, а останній і зовсім відмовився від зроблених раніше показань, заявивши про те, що він їх дав під тортурами. При цьому Дінзе висловив сподівання, що захисту вдасться зняти з Сенцова і Кольченка звинувачення у приналежності до забороненого в Росії «Правого сектору», існування якого в Криму навесні 2014 року прямо не підтвердив жоден свідок.

Про катування під час слідства заявляли не лише свідки, але й обвинувачений Олег Сенцов.

Олег Сенцов розповідає про катування у ФСБ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00


Але в порушенні кримінальної справі за фактом застосування тортур до Олега Сенцова Слідчий комітет Росії відмовив на підставі заяви співробітників ФСБ про те, що пошкодження Сенцов нібито завдав собі сам за допомогою «предметів садомазохістської спрямованості», знайдених у нього удома під час обшуку.

Захист Сенцова вважає, що викладені в постанові аргументи є «набором алогічних і голослівних тверджень, не підкріплених жодним документом» і покликані дискредитувати режисера Сенцова, а також навмисно відвести обґрунтовані підозри у вчиненні стосовно нього насильницьких дій співробітниками ФСБ Росії.

Оригінал матеріалуна сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG