Доступність посилання

ТОП новини

Держкомтелерадіо: «істерика» Росії через заборону книжок засвідчила, що Україна на правильному шляху


©Shutterstock
©Shutterstock

У Державному комітеті телебачення і радіомовлення України заявили, що «істерика» Міністерства закордонних справ Росії через заборону ввезення низки книжок засвідчила, що Україна на правильному шляху, діючи на захист власного інформаційного суверенітету.

Як заявив перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, «більшість зазначених у переліку російських «творів» сміливо можна прирівняти до «Mein Kampf» Адольфа Гітлера з усіма наслідками, які з цього випливають».

Він нагадав, що до переліку книжок, які Державна фіскальна служба заборонила ввозити на територію України, «ввійшли так звані «твори» ідеологів російського шовінізму, які заперечують право українців мати свою державу, розпалюють міжетнічну і релігійну ворожнечу, виправдовують російську воєнну агресію проти України».

Червак також наголосив, що Держкомтелерадіо, укладаючи цей список, діє відповідно до статті 28 закону «Про видавничу справу», якою встановлено, що діяльність у видавничій справі не може бути використана на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету та територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганди війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів.

Раніше у вівторок, 11 серпня речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова критично відгукнулася про список заборонених для ввезення в Україну російських книжок, укладений Держкомтелерадіо України і запроваджений Державною фіскальною службою. У дописі у фейсбуці директор департаменту інформації і преси МЗС Росії прокоментувала це рішення цитатою з комедії російського драматурга Олександра Грибоєдова «Лихо з розуму», герой якої пропонує «спалити всі книжки».

Понад місяць тому, на початку липня, Державний комітет телебачення і радіомовлення України повідомив, що звернувся до Державної фіскальної служби з проханням включити до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, книжкові видання антиукраїнського змісту. У цьому переліку було 38 назв. Пізніше в липні і на початку серпня територіальні підрозділи Державної фіскальної служби і Митна служба ДФС почали публікувати на своїх сайтах цей список книжок, заборонених до ввезення на митну територію України.

XS
SM
MD
LG