Доступність посилання

ТОП новини

Білоруси на українській війні бояться публічності


Українські військові після бою під Старогнатівкою, 10 серпня 2015 року (Фото - начмед «Госпітальєрів» Яна Зінкевич
Українські військові після бою під Старогнатівкою, 10 серпня 2015 року (Фото - начмед «Госпітальєрів» Яна Зінкевич

У «Правому секторі» не чули, щоб загиблий Тіліженко «вербував білорусів», як пишуть сепаратистські сайти

Громадяни Білорусі, які воюють добровольцями в Україні, часто уникають публічності, розповідають речники батальйонів. Вояки побоюються реакції білоруської влади після повернення на батьківщину та переймаються за безпеку рідних. Для тих, хто залишив Білорусь і воює на Донбасі, порятунком могло би бути українське громадянство, проте воно майже недосяжне. У «Правому секторі», наприклад, ще жодному білорусу не вдалось його отримати, повідомив речник батальйону.

Український доброволець білоруського походження Віталій Тіліженко загинув під Волновахою у ніч на 10 серпня, відбиваючи танкову атаку супротивника. Він був бійцем першої штурмової роти 5-го окремого батальйону «Правого сектору». В українських медіа його називають вояком із «білоруської групи», а сепаратистські сайти зазначають, що Тіліженко «вербував» добровольців із Білорусі.

Артем Скоропадський
Артем Скоропадський

У військовому крилі «Правого сектору» є приблизно 40 іноземців, із них білорусів не більше ніж 10-15 осіб, говорить речник батальйону Артем Скоропадський. Він додає, що кілька білорусів є і у складі батальйону «ОУН».

Взагалі, це дивне формулювання, що він координував якусь роботу з білорусами. Ми не робимо відмінностей – білорус чи не білорус
Артем Скоропадський

Водночас, Скоропадський здивувався заявам про «якусь координацію за національною ознакою» у «Правому секторі»:

«Взагалі, це дивне формулювання, що він координував якусь роботу з білорусами. Ми не робимо відмінностей – білорус чи не білорус. У нас немає окремої білоруської сотні чи білоруської групи. Вони воюють у різних наших підрозділах», – каже Скоропадський.

Білорус-доброволець носить прапор на формі – Білозерська

У «Правому секторі» завжди були білоруси, ще з часів Майдану, згадує представниця Добровольчого українського корпусу Олена Білозерська. Вона додає, що один із перших загиблих під час протистоянь на Грушевського Михайло Жизневський також належав до «Правого сектору» і був родом із Білорусі.

Олена Білозерська
Олена Білозерська

Олена розповідає, що знає одного білоруса, який зараз воює у складі батальйону, проте він дислокується на іншій базі, ніж вона. За словами Білозерської, чоловік уникає публічності, але носить на формі прапор рідної країни.

«І просить, коли я знімала якісь відео, не показувати його обличчя. Тому що, коли він повернеться, то може з ним режим Лукашенка розправитись», – додає вона.

У бою під Волновахою у ніч на 10 серпня поранили білоруса, імені не називають

Кілька білорусів у 5-му батальйоні «Правого сектору», де і воював Тіліженко, дійсно зараз воюють, розповідає речниця цього підрозділу Алла Мегель. Однак, ці люди воюють під «псевдами», адже дехто з них жив на вже окупованих частинах України, – а там залишились близькі, яких не варто наражати на небезпеку. Тому вони озвучують свою національність, додає вона, лише «у приватних розмовах».

Мегель розповідає, що під час бою, в якому загинув Тіліженко, ще одного білоруса поранили. Утім деталей вона не наводить.

«У мене є тільки псевдо загиблих хлопців, і ще немає псевдо хлопців, які на лікуванні. Ми притримуємо таку інформацію, тому що не хочемо, щоб їхні рідні дізнавались про це зі ЗМІ. Обов’язково є людина, яка спочатку повідомляє рідним про біду, і тільки потім каже медіа», – додає вона.

Білоруси, які приїжджають до нас, не мають надії повернутись на батьківщину – речник «Азова»

У полку «Азов» білорусів «не один, не два», а «приблизно відділення», говорить речник батальйону Степан Байда. Вони, переважно, на посадах інструкторів та волонтерів, додає чоловік.

«У них є деякі побоювання, але менші, ніж у росіян. І все-одно, ті білоруси, які приїжджають до нас, не мають надії повернутись на батьківщину», – каже Байда.

Деякі з них, продовжує речник, воюють уже рік та не пропустили жодної великої операції «Азова», проте не мають змоги отримати українське громадянство. Те саме підтверджує Артем Скоропадський про добровольців-білорусів «Правого сектору».

Зокрема, білорус із «Правого сектору» Рустам Док на своїй сторінці у Facebook повідомив, що йому у міграційні службі відмовили навіть прийняти документи на отримання статусу біженця.


Водночас, в іншому його повідомленні, Рустам розписав перелік речей, яких потребує «українсько-білоруська тактична група «Білорусь» у складі «Правого сектору». Фактично, це суперечить словам речника Скоропадського.

Російські та сепаратистські медіа неодноразово акцентували, що на боці України воюють іноземці. Часто називали американців, поляків та литовців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG