Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Греції подав у парламент законопроект про умови програми порятунку


Уряд Греції подав на розгляд парламенту законопроект, що має затвердити програму надання Афінам нової, вже третьої програми міжнародної фінансової допомоги.

Прем’єр-міністр Алексіс Ципрас закликав парламентарів прискорити розгляд цього законопроекту в парламентських комітетах, щоб винести його на розгляд і голосування в парламенті, як сподіваються, ввечері в четвер, 13 серпня.

Метою поспіху є встигнути до засідання міністрів фінансів зони обігу євро у п’ятницю, 14 серпня, на якому цю програму могли б остаточно затвердити і можна було швидше почати отримувати кошти за нею.

Умови надання допомоги досить суворі і передбачають, серед іншого, значні скорочення бюджетних видатків і зростання податків, тобто ті заходи, які уряд Ципраса спершу категорично відкидав і через це провалив завершення другої програми допомоги.

У парламенті різко проти цих заходів виступає власна партія Ципраса, лівацька «Сіріза», але, як очікують, закон пройде завдяки голосам депутатів від нині опозиційних проєвропейських партій.

У вівторок, 11 серпня Греція і міжнародні позикодавці досягли домовленості щодо умов нової програми, за якою Афіни мали б отримати від Європейської комісії, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду близько 85 мільярдів євро протягом трьох років, щоб урятуватися від небезпеки дефолту держави.

Греція прагне отримати першу частину цих коштів не пізніше як до 20 серпня, коли вона має сплатити суму у 3 мільярди 200 мільйонів євро на обслуговування свого боргу Європейському центральному банкові і не зможе зробити цього без першого траншу нової програми допомоги.

XS
SM
MD
LG