Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Росії почав розгляд скарги на указ Путіна про засекречення військових втрат


Фасад будівлі Верховного суду Росії в Москві
Фасад будівлі Верховного суду Росії в Москві

Верховний суд Росії почав розглядати скаргу на указ президента країни Володимира Путіна про засекречування втрат особового складу російських військових у мирний час.

Зі скаргою до суду звернулася група громадян – юристів, журналістів, громадських активістів. Підготував її адвокат, голова фонду «Свобода інформації» Іван Павлов. У скарзі наголошується, що документ суперечить законові про державну таємницю і порушує конституційне право громадян на пошук та поширення інформації і може призвести до кримінальної відповідальності журналістів, що займаються розслідуванням загибелі російських солдатів. На думку заявників, мета указу – приховати втрати російської армії на сході України.

Розголошення державної таємниці загрожує сімома роками позбавлення волі в колонії. За словами Івана Павлова, варто враховувати і статтю Кримінального кодексу про державну зраду, під яку теж підпадають дії, пов’язані з державною таємницею. Термін покарання за нею від 12 до 20 років позбавлення волі.

Президент Росії наприкінці травня указом засекретив відомості про військовослужбовців, загиблих «у мирний час у перебігу проведення спеціальних операцій». Раніше державною таємницею вважалися дані про втрати серед військових тільки під час воєнних дій. Прес-секретар президента Дмитро Песков заявляв, що указ «найкращим чином відповідає державним інтересам».

При цьому у Кремлі заперечували, що указ хоч якось стосується втрат Збройних сил Росії в боях на сході України, яких у Москві взагалі не визнають, як не визнають і самої участі в агресії проти України кадрових російських військових.

XS
SM
MD
LG