Доступність посилання

ТОП новини

Депутати Дніпропетровської облради вимагають ухвалення закону про місцеві референдуми


Депутати Дніпропетровської обласної ради просять столичних високопосадовців «якнайшвидше врегулювати питання організації і порядку проведення місцевих референдумів та і ухвалення відповідного закону Верховною Радою України». Про це йдеться у зверненні, яке 14 серпня на сесії схвалили депутати Дніпропетровської обласної ради.

Воно адресоване президенту України, прем’єр-міністру, голові Верховної Ради.

Як зазначив депутат від «Блоку Петра Порошенка» Гліб Пригунов, такий закон доповнить пакет реформи децентралізації разом із процесом об’єднання громад. Його підтримав голова Дніпропетровської облради Євген Удод, обраний від Партії регіонів, заявивши, що «місцеві референдуми – це невід’ємне право людей висловлювати свою думку».

«Уважне вивчення європейського досвіду дозволяє стверджувати, що місцеві референдуми є одним із найбільш ефективних механізмів безпосередньої демократії, серед тих, які активно застосовуються саме на регіональному рівні. Передусім тому, що запровадження місцевих референдумів сприяє підвищенню рівня громадянської самосвідомості та розвитку у громадян здатності до участі в управлінні», – йдеться у зверненні депутатів.

За їхніми словами, Конституція визначає референдум способом народного волевиявлення та народовладдя, але закону України, який регулював би організацію й порядок проведення саме місцевих референдумів, наразі немає, відтак «громадяни України позбавлені гарантованого Конституцією права на безпосередню участь в управлінні місцевими справами».

Звернення від облради підтримали 73 депутати, 13 проголосували проти.

Наразі у Верховній Раді зареєстровані три законопроекти «Про місцевий референдум» – всі подані на початку липня цього року.

XS
SM
MD
LG