Доступність посилання

ТОП новини

Експерти ООН закликали Іран звільнити журналіста зі США


Джейсон Резаян, архівне фото
Джейсон Резаян, архівне фото

Експерти ООН із прав людини закликали Іран негайно звільнити журналіста американського щоденника The Washington Post, якого утримують за ґратами в Ірані вже понад рік.

Як мовиться в заяві, арешт, утримання під вартою Джейсона Резаяна і суд над ним за зачиненими дверима порушують його права і мають на меті залякати журналістів в Ірані.

Крім того, одиноке ув’язнення і цілоденні допити спричинили журналістові значні фізичні і психологічні труднощі, мовиться в заяві спеціальних представників ООН у справах свободи висловлювання і у справах прав людини в Ірані, а також голови робочої групи ООН у справах необґрунтованих затримань.

Журналіста зі США Джейсона Резаяна в Ірані звинувачують у шпигунстві й поширенні пропаганди проти іранської держави.

Справу колишнього голови тегеранського бюро американського видання The Washington Post, який має громадянства і США, й Ірану, розглядають за зачиненими дверима в одній із палат Революційного суду Тегерана, що зазвичай веде справи політичні чи такі, що стосуються національної безпеки. Через це подробиці справи мало відомі.

На вирок очікують уже наступного тижня.

Раніше прокурори оголосили Резаянові звинувачення в таких злочинах, як «збирання конфіденційної інформації», «співпраця з ворожими урядами» чи «пропаганда проти влади». У разі визнання винним 39-річному журналістові може загрожувати від 10 до 20 років позбавлення волі.

Резаян заперечує ці звинувачення.

У США їх теж відкидають як абсурдні, так само заявляє й видання The Washington Post і правозахисники.

Джейсон Резаян перебуває за ґратами в сумнозвісній тегеранській в’язниці «Евін» уже понад рік із часу арешту в липні минулого, 2014 року.

Його дружину Єґане Салегі, теж журналістку, затриману було разом із ним, відпустили під заставу, але їй висувають схожі звинувачення й збираються судити окремо.

XS
SM
MD
LG