Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат Савченко оприлюднив відео про докази її невинуватості


Марк Фейгін, адвокат українського штурмана Надії Савченко, яку утримують у Росії, опублікував відеоролик про докази невинуватості його підзахисної.

«Це розповідь-відеодоказ невинуватості Надії Савченко. Хроніка 17 червня 2014 року», – повідомив Фейгін у неділю, 16 серпня на своїй сторінці у Twitter.

Наразі Донецький міський суд Ростовської області Росії розглядає справу проти Надії Савченко. Скаргу на таку підсудність має розглянути Ростовський обласний суд.

Раніше Генеральна прокуратура Росії затвердила звинувачувальний висновок щодо Надії Савченко і направила справу до Донецького міськсуду Ростовської області. При цьому, за повідомленням Генпрокуратури, Савченко звинувачують за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» – йдеться про твердження Росії про нібито причетність українки до загибелі минулого року на Луганщині двох російських журналістів, що нелегально перебували в Україні і надавали інформаційну підтримку збройним сепаратистам, висвітлюючи їхні бойові дії проти українських силовиків.

У повідомленні Генпрокуратури Росії було згадано і про ще одне звинувачення, яке Савченко висували раніше, – що вона «на порушення встановленого порядку і свідомо» перейшла кордон до Росії, – але в переліку статей, за якими її звинувачують нині, «незаконного перетину кордону» вже немає.

Надія Савченко відкидає всі звинувачення. Її захист тим часом оприлюднив докази того, що на час загибелі росіян українка вже була в полоні в сепаратистів в окупованому Луганську і відтак ніяк не може бути причетною до цієї загибелі. Йдеться про дані мобільних операторів, що її телефони на той час працювали вже з Луганська, і про відеокадри Савченко в полоні, так само зняті, за даними експертизи, ще до загибелі росіян.

Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили Надію Савченко, яка брала участь в антитерористичній операції як військовослужбовець Збройних сил України, в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Водночас в Україні Генеральна прокуратура підозрює сімох росіян у скоєнні злочинів проти Надії Савченко.

XS
SM
MD
LG