Доступність посилання

ТОП новини

У Москві суд розпочинає розгляд «справи руферів»


Руфер «Мустанг» на тлі пофарбованої в кольори українського прапора зірки, Москва, серпень 2014 року (архівне фото з соцмереж)
Руфер «Мустанг» на тлі пофарбованої в кольори українського прапора зірки, Москва, серпень 2014 року (архівне фото з соцмереж)

Суд у Москві 17 серпня розпочинає розгляд по суті кримінальної справи про хуліганство та вандалізм щодо п’яти молодих людей, яких звинувачують у тому, що вони пофарбували зірку на шпилі висотного будинку на Котельницькій набережній жовтою і синьою фарбою, а також поставили там український прапор.

Підсудним загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі. Ніхто з них провину не визнає.

Майже рік четверо фігурантів справи – Олександр Погребов, Олексій Широкожухов, Євгенія Короткова та Анна Лепьошкіна провели під домашнім арештом. П’ятий підсудний Володимир Подрєзов перебуває в СІЗО.

Перші четверо не заперечують, що в ніч на 20 серпня 2014 року стрибали з даху висотки, однак заявляють, що нічого не фарбували і прапору не ставили.

Відразу після гучної акції київський руфер Павло Ушивець, відомий як Григорій Mustang Wanted, заявив, що це він перефарбував зірку і вивісив прапор України в центрі Москви. Фотографії він опублікував у соціальних мережах.

Після цього версія слідства змінилася, тепер слідчі вважають, що перефарбували зірку і повісили прапор Володимир Подрєзов і Григорій Mustang Wanted. А четвірка руферів, як вважають слідчі, стрибнула з висотки з метою «привернути увагу до пофарбованої зірки».

Правозахисники, громадські активісти, друзі та близькі підсудних вважаютькримінальне переслідування політично вмотивованим.

Українська влада заявляла, що не збирається видавати Москві українського руфера. МВС Росії оголосило «Мустанга» в міжнародний розшук.

XS
SM
MD
LG