Доступність посилання

ТОП новини

Лисенко: минула доба позначилася продовженням ескалації конфлікту на Донбасі


Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Минула доба позначилася продовженням ескалації конфлікту на Донбасі, повідомив речник Адміністрації президента України з питань АТО Андрій Лисенко.

За його словами, сепаратисти продовжують активно використовувати важке озброєння на донецькому та маріупольському напрямках, в тому числі і реактивну артилерію.

Лисенко зазначає, що тривають обстріли і провокації бойовиків поблизу Станиці Луганської.

На донецькому напрямку, зокрема в районі Світлодарської дуги, ситуація залишається достатньо спокійною – протягом дня було зафіксовано лише 3 епізоди порушення режиму тиші з боку сепаратистів, важке озброєння не застосовувалося, зазначає речник АТО.

«Поблизу Горлівки перестрілки між ворогом і українськими військовими тривають по всій лінії розмежування навколо окупованого міста – від Світлодарського водосховища до села Новгородське. Найбільш складна обстановка – на північ від міста (у Майорську та Зайцевому), де ворог обстрілює наші передові позиції з великокаліберних мінометів, артилерії і танків. НЗФ тримають важке озброєння у житлових кварталах та на териконах по всій Горлівці. У світлу пору доби на цих рубежах оборони майже спокійно», – зазначає Лисенко.

За словами речника АТО, на маріупольському напрямку основне протистояння відбувається по лінії зіткнення Богданівка – Старогнатівка – Гранітне, де бойовики застосовують 120-міліметрові міномети і гаубиці.

Сепаратисти, у свою чергу, звинувачують сили АТО у порушенні мінських угод. Зокрема, у так званому «Міноборони» угруповання «ДНР» заявили, що українські силовики за минулу добу випустили по території, яку контролюють сепаратисти, понад 1000 снарядів, а в результаті нібито цих обстрілів загинули 5 мирних жителів, 14 були поранені. Проте підтвердження цієї інформації наразі немає.

У ніч на 17 серпня, за даними МВС, сепаратисти здійснили обстріл околиць Маріуполя, що на Донеччині. Загинуло 2 людей. Прокуратура кваліфікувала подію як теракт.

За даними штабу АТО, на початку минулого тижня, 10 серпня, проросійські бойовики за підтримки важкої броньованої техніки, танків та БТРів атакували позиції українських військових поблизу Старогнатівки. Того ж тижня було також зафіксовано рекордну кількість обстрілів позицій сил АТО від лютого – ухвалення мінських угод.

Чергові мінські угоди передбачають припинення вогню на сході України, відновлення контролю за кордоном і відведення важкого озброєння. Водночас бої на Донбасі тривають, сторони звинувачують у порушенні перемир’я одна одну.

XS
SM
MD
LG