Доступність посилання

ТОП новини

Речник президента Польщі не виключає, що Дуда зустрінеться з Порошенком восени


 Анджей Дуда
Анджей Дуда

Міністр канцелярії польського президента Кшиштоф Щерський заявляє, що тривають розмови про організацію зустрічі Анджея Дуди з президентом України Петром Порошенком.

Щерський висловив припущення, що така зустріч відбудеться саме протягом перших ста днів перебування Дуди на посаді президента.

Перша безпосередня розмова Дуди з Порошенком може відбутися в Польщі або у Києві, деталі такої зустрічі буде узгоджено на початку вересня під час візиту Щерського в Україну.

«Президент Анджей Дуда ніколи не говорив про те, що Польща хоче долучитися до «нормандсьского формату», він говорив винятково про те, що Польща готова брати участь у широкій співпраці держав для миру в Україні. Це щось зовсім інше, ніж дописування до «нормандського формату», – відповів міністр на запитання журналістів, чи планує Дуда під час закордонних поїздок домовлятися про включення Польщі до групи країн «нормандського формату».

Щерський зазначив, що Дуда наголошує на необхідності розмовляти про ситуацію в Україні у широкому колі держав.

«Це означає, що потрібно змінити спосіб мислення. Ми говоримо про довготермінові рішення, які принесли б стабільність і безпеку у цю частину Європи», – додав він.

Щерський підвердив припущення польських журналістів про те, що Дуда збирається продовужвати так звану регіональну політику Леха Качинського, тобто зміцнення зв’язків між країнами Центрально-Східної Європи.

Як повідомив Щерський, протягом своїх перших ста днів президентства Анджей Дуда двічі відвідає Німеччину, побуває в США та у Великобританії, а також в Угорщині, Румунії та Китаї. Першим закордонним візитом нового президента Польщі Анджея Дуди буде поїдка до Естонії, яка запланована на 23 серпня.

Під час телефонної розмови, яка відбулася 14 серпня, Порошенко і Дуда домовилися, що найближчим часом спеціальний посланник президента Польщі відвідає Україну з метою узгодження «дорожньої карти двостороннього політичного діалогу та підготовки майбутнього українсько-польського саміту».

Анджей Дуда розпочав роботу на посаді президента Польщі 6 серпня.

XS
SM
MD
LG