Доступність посилання

ТОП новини

Справа Савченко надійшла в Ростовський обласний суд Росії


Надія Савченко
Надія Савченко

Справа української громадянки Надії Савченко, яку утримують в російському СІЗО, надійшла в Ростовській обласний суд для розгляду питання про підсудність справи.

Дата розгляду буде визначена протягом цього тижня.

Захист Савченко домагається перенесення розгляду її справи в Москву, бо вважає, що в російському Донецьку, прикордонному з окупованою частиною України, проведення цього суду небезпечне для родичів Савченко і може призвести до обмежень на участь у процесі іноземних спостерігачів. Донецький міськсуд вирішив 30 липня, що це подання захисту Савченко має вирішити Ростовський облсуд.

Раніше Генеральна прокуратура Росії затвердила звинувачувальний висновок щодо Надії Савченко і направила справу до Донецького міськсуду Ростовської області. При цьому, за повідомленням Генпрокуратури, Савченко звинувачують за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» – йдеться про твердження Росії про нібито причетність українки до загибелі минулого року на Луганщині двох російських журналістів, що нелегально перебували в Україні і надавали інформаційну підтримку збройним сепаратистам, висвітлюючи їхні бойові дії проти українських силовиків.

У повідомленні Генпрокуратури Росії було згадано і про ще одне звинувачення, яке Савченко висували раніше, – що вона «на порушення встановленого порядку і свідомо» перейшла кордон до Росії, – але в переліку статей, за якими її звинувачують нині, «незаконного перетину кордону» вже немає.

Надія Савченко відкидає всі звинувачення. Її захист тим часом оприлюднив докази того, що на час загибелі росіян українка вже була в полоні в сепаратистів в окупованому Луганську і відтак ніяк не може бути причетною до цієї загибелі. Йдеться про дані мобільних операторів, що її телефони на той час працювали вже з Луганська, і про відеокадри Савченко в полоні, так само зняті, за даними експертизи, ще до загибелі росіян.

Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили Надію Савченко, яка брала участь в антитерористичній операції як військовослужбовець Збройних сил України, в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Водночас в Україні Генеральна прокуратура підозрює сімох росіян у скоєнні злочинів проти Надії Савченко.

XS
SM
MD
LG