Доступність посилання

ТОП новини

У Маріуполі оголошено день жалоби за загиблими в Сартані


Український військовослужбовець біля зруйнованого внаслідок обстрілу будинку. Селище Сартана. 17 серпня 2015 року
Український військовослужбовець біля зруйнованого внаслідок обстрілу будинку. Селище Сартана. 17 серпня 2015 року

Внаслідок нічного обстрілу загинуло двоє мирних мешканців, шістьох було поранено

Маріуполь – У Маріуполі – день жалоби. В ніч на 17 серпня були обстріляні околиці Маріуполя, зокрема селище Сартана, що на Донеччині, де загинуло двоє мирних мешканців та шістьох було поранено. У штабі АТО повідомляють про пошкодження 52-х будинків, п’ять із яких зруйновані прямим попаданням снарядів. Пошкоджено газопровід, водопровід та лінії електропередач. За фактом обстрілу околиць Маріуполя обласна прокуратура відкрила провадження за статтею про терористичний акт Кримінального кодексу України.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За даними штабу АТО, в неділю близько десятої години вечора сепаратисти відкрили вогонь з артилерії калібру 152 міліметри по житлових кварталах селища Сартана. Серед постраждалих від нічного обстрілу є дівчинка 10 років, яка отримала осколкове ураження правої кінцівки. Лікарям довелось ампутувати стопу, мати ж дівчинки перебуває у важкому стані.

Наслідки масивного обстрілу Маріуполя
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00


«Серед постраждалих переважно молоді люди», – розповіла Радіо Свобода виконувач обовʼязків головного лікаря міської лікарні №4 Тетяна Овчиннікова. Із п’яти потерпілих, які перебувають у лікарні №4, троє в реанімації, двоє – в травматології.

Дітей шкода. Хотіли купувати тут будинок, навесні хотіли заселятись… А зараз вже й не знаємо
Віталій Богданов

«Знайомому в легеню осколок потрапив… а дітки як... ех… ви ж бачите, в якому я стані. Дітей шкода. Хотіли купувати тут будинок, навесні хотіли заселятись… А зараз вже й не знаємо», – каже мешканець Маріуполя Віталій Богданов.

Певна кількість людей зорганізувались та обходили будинки, перевіряли наявність поранених, загиблих, ушкоджень
Іван Синєпалов

«Станом на другу годину ночі, ми приїхали і люди вже були на вулиці. Ясно, що ніхто не спав. В тому районі, куди влучали снаряди, люди обговорювали що і як, хтось намагався з’ясувати, чи стрілятимуть знов. Люди в паніці. Та при цьому певна кількість людей зорганізувались та обходили будинки, перевіряли наявність поранених, загиблих, ушкоджень. Така була спільна робота місцевої влади й населення», – розповів Радіо Свобода журналіст «Громадського телебачення Приазов’я» Іван Синєпалов, який вночі зі знімальною групою приїхав до Сартани.


Селище обстрілювали з двох напрямків – Саханки та Тяпського. Працювало декілька установок. Військові нарахували близько 30 воронок.

У селищі працюють рятувальники, психологи, міліція та військові. За словами маріупольського голови Юрія Хотлубея, до кінця поточної доби усі відновлювальні роботи будуть завершені, а у мешканців Сартани знов з’явиться постачання води, газу та електроенергії.

За словами прес-секретаря сектору «М» Ярослав Чепурного, сепаратисти добре знали, що в районі Сартани немає позицій українських військових. Саме тому здійснили обстріл з метою поширення паніки та агресивного налаштування мирного населення проти Збройних сил України та української влади. Певним чином їм це вдалось, розповідає Чепурний.

«Під час обходу будинків, які постраждали, ми спілкувались з мирним населенням та з подивом і навіть жахом для себе дізнались, що дуже багато мешканців Сартани вважає, що саме українські військові обстріляли їхнє селище. Сьогодні вже почали розпускати плітки, що нібито це було попередження від бойовиків для місцевого населення, щоб вони втікали. Той, хто не втече, може потрапити під обстріл та стати черговою жертвою», – зазначив Чепурний.

Двоє людей загинуло внаслідок обстрілу околиць Маріуполя
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00


Обстріл Сартани – не перший факт за останній тиждень, розповідають військові. Зокрема в п’ятницю був подібний обстріл селища Андріївка Волноваського району, яке розташоване за 13 кілометрів від лінії зіткнення, де також немає підрозділів української армії.

Натомість сепаратисти продовжують звинувачувати Збройні сили України в обстрілах територій, що контролюються українськими військовими, буцімто з метою звинуватити в обстрілі представників «ДНР».

Обстріл передмістя Маріуполя вже кваліфікований як теракт – Лисенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00
  • Зображення 16x9

    Анна Чуданова

    На Радіо Свобода працюю з лютого 2015 року. Регіональний кореспондент у Маріуполі. Народилася 1993 року в місті Маріуполь, Донецької області. Здобуваю ступінь магістра у Школі журналістики УКУ (Український Католицький Університет).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG