Доступність посилання

ТОП новини

У Москві склали на Київ відповідальність за «провокації» на сході України


Будівля МЗС Росії, Москва
Будівля МЗС Росії, Москва

Міністерство закордонних справ Росії знову склало на владу України відповідальність за негативні наслідки «провокаційних дій» на сході України, в яких Москва звинувачує Київ.

«Войовнича риторика, що лунає сьогодні з боку України і заохочується низкою її закордонних покровителів, викликає серйозне занепокоєння і вочевидь свідчить про намір підготувати громадську думку до чергової спроби силового вирішення української кризи», – мовиться в заяві МЗС Росії.

У Москві, зокрема, стверджують, що українські силовики в багато разів збільшили обстріли окупованих територій Донецької і Луганської областей із усіх різновидів озброєнь. Але при цьому в заяві нічого не сказано про такі самі дії об’єднаних сепаратистських і російських сил у частині Донбасу, на які відповідають українські силовики.

МЗС Росії також закликало українську сторону «припинити нагнітати напруженість» і шукати мирного політичного врегулювання кризи «в діалозі з представниками Донецька й Луганська», вочевидь маючи на увазі ватажків тамтешніх збройних угруповань підтримуваних Росією сепаратистів, визнаних в Україні терористичними.

Останніми днями різко загострилося протистояння практично на всій лінії контакту сторін конфлікту в частині сходу України. Об’єднані російсько-сепаратистські сили значно посилили обстріли українських позицій і населених пунктів на вільній території України, а в загостренні звинуватили українську сторону.

Так, зокрема, було на околицях Маріуполя Донецької області, де внаслідок обстрілів двох селищ на підконтрольній Україні території загинули троє цивільних мешканців, п’ять були поранені. Бойовики звинуватили в цих обстрілах саму Україну.

Київ і спостерігачі ОБСЄ зазначають, що обстріли були з окупованої території. У США так само висловили переконання, що в останніх нападах на околиці Маріуполя винні Росія і підтримувані нею сепаратисти.

Росія ж узагалі заперечує свою причетність як держави до подій у частині Донбасу, а в усьому звинувачує Київ.

Росія також постійно вимагає від Заходу «тиску на Київ», не згадуючи про власні зобов’язання за мінськими домовленостями і їхні постійні порушення.

На Заході ж наголошують, що в той час, як Україна намагається виконати мінські домовленості якнайповніше, їх не виконують і постійно порушують якраз Росія і підтримувані нею сепаратисти – зокрема, тим, що Москва не тільки не відводить із України свої війська і бойову техніку, а сепаратисти не розпускають свої незаконні збройні формування, а навпаки, Росія й сепаратисти посилюють заповнення регіону російськими військами й бойовою технікою і зміцнюють боєздатність незаконних формувань.

У Києві ж звертають увагу, що дії, пов’язані з Донбасом, там узгоджують із легітимними представниками регіону – але не з сепаратистами з угруповань «ДНР» і «ЛНР», що захопили частину регіону збройною силою за підтримки Росії. Наразі з ними тримають тільки певні контакти через Тристоронню групу, в рамках якої ведуть переговори про практичні питання життя людей на окупованій частині Донбасу, звільнення заручників тощо.

XS
SM
MD
LG