Доступність посилання

ТОП новини

Експерти з непоширення ядерної зброї підтримали угоду з Іраном


Сімдесят експертів із непоширення ядерної зброї і технологій підписали заяву на підтримку домовленості світової спільноти з Іраном про ядерну програму Тегерана.

Як мовиться в заяві Асоціації з контролю за озброєннями, недержавної організації зі США, виконання домовленості між шістьма з провідних держав світу й Іраном, яка обмежує ядерну програму Тегерана в обмін на послаблення санкцій, може бути дієво перевірене.

Ця домовленість передбачає запровадження багатоетапного режиму моніторингу за всім ланцюжком ядерної програми Ірану, мовиться в заяві, і вона відповідає головним цілям ядерного непоширення і безпеки.

Якщо домовленість будуть виконувати всі сторони, вона зменшить небезпеку дестабілізації і ядерних перегонів у неспокійному регіоні й відверне ймовірний «катастрофічний воєнний конфлікт» через іранську ядерну програму, заявили експерти, серед яких кілька колишніх високопосадовців США й ООН, фахівців у галузі контролю за озброєннями.

Заява оприлюднена напередодні голосування у Конгресі США щодо затвердження чи відкинення домовленості з Іраном, що запланована на наступний місяць. Такого голосування у США вимагає недавно ухвалений закон.

Супротивники домовленості, як припускають, зможуть проголосувати проти неї, але не зможуть подолати вже обіцяне президентом США Бараком Обамою вето на таке рішення.

Укладена в липні ядерна домовленість світових держав із Іраном передбачає скорочення і врешті зняття санкцій проти Тегерана, запроваджених через його ядерну програму, в обмін на значне обмеження цієї програми. Республіканці у США вважають, що передбачені угодою гарантії відмови Ірану від планів здобути ядерну зброю є недостатніми.

XS
SM
MD
LG