Доступність посилання

ТОП новини

У Росії розкритикували заяву США щодо ескалації на Донбасі


Марія Захарова
Марія Захарова

У Міністерстві закордонних справ Росії назвали цілком необґрунтованою заяву Державного департаменту США, в якій в останній ескалації конфлікту в частині сходу України були звинувачені Росія і підтримувані нею сепаратисти.

Крім того, заявила речниця МЗС Росії Марія Захарова, викликає здивування те, що Держдепартамент «фактично схвалив» обстріли позицій бойовиків із боку українських силовиків.

За її словами, хоча в Україні заявляють, що її Збройні сили не ведуть підготовки до наступу, та інформація ЗМІ, заяви очевидців і дані Спільного центру контролю і координації «говорять про протилежне», а в Держдепартаменті «мали б знати фактуру», додала вона.

Раніше у вівторок, 18 серпня президент Росії Володимир Путін знову звинуватив Україну в ескалації напруженості в частині Донбасу останнім часом, а Міністерство закордонних справ Росії знову склало на владу України відповідальність за негативні наслідки «провокаційних дій» на сході України, в яких Москва звинувачує Київ.

У понеділок, 17 серпня, в Державному департаменті США висловили переконання, що в останніх нападах на околиці Маріуполя Донецької області винні Росія і підтримувані нею сепаратисти. Речник Держдепартаменту Джон Кербі заявив на брифінгу у Вашингтоні: «Не може бути ніякої помилки щодо того, хто відповідальний. Росія і сепаратисти здійснюють ці напади, так само, як вони влаштували ескалацію конфлікту в серпні минулого року».

При цьому він звернув увагу, що спостерігачі Організації з безпеки і співпраці в Європі підтверджують, що більшість порушень режиму припинення вогню здійснюють бойовики.

Кербі також наголосив, що українська сторона стріляє у відповідь із метою самооборони і має право це робити.

Останніми днями різко загострилося протистояння практично на всій лінії контакту. Об’єднані російсько-сепаратистські сили значно посилили обстріли українських позицій і населених пунктів на вільній території України, а в загостренні звинуватили українську сторону. Українські силовики наполягають, що відкривають вогонь тільки у відповідь на обстріли і намагаються уникати обстрілів по територіях окупованих населених пунктів. Росія ж узагалі заперечує свою причетність як держави до подій у частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG