Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вшанували загиблих в «Іловайському котлі»


До роковин «Іловайської трагедії» у Дніпропетровську відкрили меморіал
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

У Дніпропетровську, на Алеї Небесної сотні, що біля будівлі облдержадміністрації, увечері встановили пам’ятні плити з іменами бійців батальйону «Дніпро-1» та 40-го батальйону територіальної оборони «Кривбас», що загинули у серпні 2014 року під Іловайськом.

Вшанувати пам’ять загиблих прийшли їхні родичі, друзі, бойові побратими, волонтери, громадськість. Вони запалили свічки в пам’ять про захисників, до підніжжя меморіалу поклали квіти.

Молебень за загиблими відслужили священики Української православної церкви Київського патріархату. Представники церкви також освятили меморіальні плити.

За словами одного з ініціаторів акції Дмитра Полторацького, наразі на Алеї Героїв у Дніпропетровську силами громадськості вже встановлено 9 гранітних плит пам’яті загиблих під час АТО – перших добровольців, полеглих під Маріуполем, десантників, загиблих в збитому літаку Іл-76 під Луганськом, бійців, що не вийшли з «Іловайського котла» тощо.

«Не всі імена ще встановлені. Буде можливість, будемо карбувати й надалі встановлювати тут плити і таким чином вшановувати пам’ять наших воїнів», – сказав Полторацький.

Напередодні роковин Іловайської трагедії у Дніпропетровську також упорядкували імпровізовану «стіну Героїв» біля облдержадміністрації: родичі та волонтери оновили портрети загиблих бійців, запалили нові лампадки, поклали свіжі квіти.

З 18 по 30 серпня у Дніпропетровську з ініціативи Штабу національного захисту та полку «Дніпро-1» відбуватимуться Дні пам’яті Іловайської трагедії. Щовечора небайдужі жителі міста запалюватимуть свічки на знак пам’яті про загиблих.

Українські військові та добровольчі спецпідрозділи МВС увійшли до Іловайська 18 серпня. Вони змогли взяти під свій контроль більшу частину міста, однак після введення регулярних російських військ опинилися в оточенні. 30 серпня, коли українські військові почали організований вихід з міста «зеленим коридором», колони були підступно розстріляні. Це завдало великих втрат українським силовикам. Під Іловайськом загинули сотні українських бійців, сотні були поранені. Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявляв минулого тижня, що під час іловайських подій загинули 366 бійців, поранені 429 і зникли безвісти 158 бійців АТО, 128 бійців були взяті в полон. У квітні він заявляв, що слідство документально підтвердило загибель під Іловайськом 459 людей і поранення 478.

XS
SM
MD
LG