Доступність посилання

ТОП новини

Російські військові навчання в Абхазії та Південній Осетії є неприпустимими – президент Грузії


Президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі стурбований через проведення російських військових навчань на території Абхазії і Південної Осетії. Про це заявив на брифінгу 19 серпня радник президента з міжнародних питань Тенґіз Пхаладзе.

«Президент вважає неприпустимим проведення військових маневрів на окупованих грузинських територіях», –­ прокоментував радник.

Він зазначив, що Марґвелашвілі планує звернутися до міжнародного співтовариства з проханням оцінити факт проведення Росією військових навчань на території іншої держави та відреагувати відповідним чином.

17 серпня Росія почала масштабні навчання артилеристів на території Криму, Абхазії, Південної Осетії та Вірменії. Вони триватимуть місяць та включатимуть бойове стріляння з реактивних систем залпового вогню «Град-М», «Ураган», «Смерч» та інших.

Південна Осетія, як і ще один сепаратистський регіон Грузії Абхазія, з погляду Тбілісі є частинами грузинської території, окупованими Росією, яка тримає там свої війська.

У ніч з 7 на 8 серпня 2008 року російські військові увійшли до Грузії після спроби Тбілісі відновити контроль над самопроголошеною Південною Осетією. У результаті 5-денної війни Росія визнала «незалежність» двох грузинських регіонів – Абхазії і Південної Осетії – та ввела додаткові війська й озброєння на свої військові бази на цих територіях. Усі держави світу – за винятком Росії, Венесуели, Нікарагуа і Науру – визнають ці регіони територією Грузії, окупованої Росією.

За офіційними даними грузинської влади, в результаті подій 2008-го загинуло понад 400 людей, понад дві тисячі були поранені.

XS
SM
MD
LG