Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України закликає Росію звільнити естонця Кохвера


Естон Кохвер
Естон Кохвер

Міністерство закордонних справ України засудило вирок співробітнику естонської Поліції безпеки (головної спецслужби країни) Естону Кохверу, якого російський суд засудив до 15 років ув’язнення, і закликає Росію звільнити його.

«Незаконне утримання Кохвера на території Росії на підставі сфабрикованих звинувачень є грубим порушенням російською стороною норм та принципів міжнародного права. Російська сторона вкотре нехтує основоположними свободами і правами людини. Цим рішенням Росія знову продемонструвала свою віддаленість від загальновизнаних принципів демократії, законності, верховенства права та відкритості», – мовиться в заяві МЗС України.

«МЗС України заявляє, що естонський громадянин Естон Кохвер, а також українські громадяни Надія Савченко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко та інші іноземні громадяни, які незаконно утримуються на території Росії, є заручниками російської агресивної політики», – додали у відомстві.

Псковський обласний суд 19 серпня визнав Кохвера винним у шпигунстві, контрабанді зброї і незаконному перетині кордону і, крім ув’язнення, присудив штраф у 100 тисяч рублів (1523 долари).

ФСБ Росії затримало Естона Кохвера у вересні минулого року. За даними відомства, при затриманні у нього вилучили пістолет з патронами, 5000 євро, техніку для прихованого аудіозапису, а також матеріали, які мають характер розвідувального завдання.

Сам Кохвер провину не визнає. У Таллінні стверджують, що співробітники російських спецслужб затримали його на естонській стороні і через кордон доставили в Росію.

Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес закликав громадян країни провести акцію на підтримку Кохвера.

XS
SM
MD
LG