Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані повідомили про зняття з відомого прокурора звинувачень у причетності до вбивства демонстрантів


Саїд Мортазаві, архівне фото
Саїд Мортазаві, архівне фото

Засоби інформації Ірану повідомили, що з відомого колишнього прокурора зняли звинувачення у причетності до вбивства трьох протиурядових демонстрантів 2009 року.

Натомість, мовиться в повідомленнях, Саїд Мортазаві відбуде ув’язнення і сплатить штраф за іншим звинуваченням, в отриманні «незаконних коштів» під час перебування на іншій із посад, які він свого часу обіймав, – голови Фонду соціального забезпечення Ірану.

Сам Мортазаві, за цими повідомленнями, заявив, що ще не знає про таке рішення суду.

Після офіційного повідомлення про вирок він матиме 20 днів, щоб оскаржити його.

Саїд Мортазаві з 2003 до 2009 року був головним прокурором Тегерана й на цій посаді, а також на попередній посаді судді брав участь у закритті десятків газет реформаторського спрямування і ув’язненні десятків журналістів і блогерів.

Звинувачення у причетності до вбивства стосуються 2009 року, коли в Тегерані, як і деінде в Ірані, відбувалися багатолюдні демонстрації протесту проти оголошених результатів президентських виборів, за якими тоді переміг консерватор Махмуд Ахмадінежад. Ці результати багато хто вважає фальсифікованими. Ув’язнених демонстрантів на вказівку прокурора помістили не до слідчого ізолятора, а до в’язничного табору підвищеної безпеки Кагрізак, де їх забили до смерті. Після того Мортазаві звільнили з посади головного прокурора Тегерана, а комісія парламенту Ірану визнала його винним у цих смертях, і справа проти нього врешті потрапила до суду.

XS
SM
MD
LG