Доступність посилання

ТОП новини

США закликали Росію звільнити засудженого спецслужбіста Естонії


Естон Кохвер на суді в Росії, архівне фото
Естон Кохвер на суді в Росії, архівне фото

Сполучені Штати Америки закликали Росію негайно звільнити засудженого там на 15 років працівника спецслужби Естонії Естона Кохвера, якого, за даними Заходу, росіяни викрали з естонської території.

Як заявили в Державному департаменті США, викрадення, тримання під вартою, а тепер ще й засудження за безпідставними звинуваченнями свідчать про кричущу зневагу до верховенства права з боку російських посадовців і викликають серйозні сумніви щодо дотримання Росією її міжнародних зобов’язань.

Крім того, повідомив речник Держдепартаменту Джон Кербі, занепокоєння США викликають і повідомлення про те, що Естон Кохвер не мав належного юридичного захисту з боку примусово призначеного йому російського адвоката і що на суд не пустили ні представників громадськості, ні консула Естонії.

Раніше в середу, 19 серпня, зі схожими заявами щодо вироку в Росії Естонові Кохверу й закликами до Москви негайно звільнити його виступили, зокрема, Європейський союз і Україна.

Уранці в середу, 19 серпня, Псковський обласний суд у Росії визнав працівника Поліції безпеки Естонії (головної спецслужби країни) Естона Кохвера винним у шпигунстві, незаконному перетині кордону і контрабанді зброї й засудив його до 15 років позбавлення волі в колонії суворого режиму і до сплати штрафу на суму 100 тисяч рублів (нині це майже 33 тисячі гривень). Він не визнає своєї вини.

Естон Кохвер був заарештований у вересні минулого року, як стверджують у Федеральній службі безпеки Росії, у Псковській області Росії біля кордону з Естонією. Російські спецслужби стверджують, що в нього при собі була зброя, гроші і шпигунське обладнання і він планував агентурну операцію.

За даними естонської влади, працівник спецслужби був викрадений біля лінії кордону з території Естонії в той час, як він здійснював операцію припинення транскордонної злочинності. Як повідомляли, він чекав на кордоні на зустріч із російським інформатором у розслідуванні зв’язків між агентами ФСБ Росії, російськими злочинними угрупованнями і контрабандистами на естонсько-російському кордоні.

В Естонії був оприлюднений спільний протокол огляду місця події, складений прикордонниками обох країн через кілька годин після викрадення, і в ньому обидві сторони підтверджують, що сліди викрадачів ведуть із російського боку кордону і потім назад. За повідомленнями, місце сутички, внаслідок якої Кохвер був захоплений і силою витягнутий на російську територію, теж лежить із естонського боку кордону. При цьому, як писала естонська преса, операція викрадення була добре підготована: на місці події був заздалегідь заглушений мобільний зв’язок, в момент викрадення була поставлена димова завіса.

XS
SM
MD
LG