Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Греції оголосив про відставку уряду і дострокові вибори


Алексіс Ципрас вирушає до президента Греції, щоб подати заяву про відставку, Афіни, 20 серпня 2015 року
Алексіс Ципрас вирушає до президента Греції, щоб подати заяву про відставку, Афіни, 20 серпня 2015 року

У Греції прем’єр-міністр Алексіс Ципрас заявив, що йде у відставку і що у країні відбудуться дострокові вибори.

Як сказав прем’єр, виступаючи на телебаченні, він віддасть на суд грецького народу всі досягнення й недогляди, що їх він зробив за сім місяців на посаді, щоб народ знову зробив свій вибір.

Відтак він на зустрічі з президентом Греції Прокопісом Павлопулосом офіційно подав прохання про відставку – свою і всього його уряду – і попросив призначити вибори якнайшвидше.

У Греції припускають, що ці вибори мали б відбутися, наймовірніше, 20 вересня.

За словами коментаторів, Ципрас вочевидь прагне через такі вибори зміцнити свою послаблену останнім часом владу, сподіваючись, що люди знову підтримають його популістські заклики нині – поки вони ще не відчули нового удару від суворих бюджетних заощаджень і підвищень податків, які є умовою надання Греції вже третього пакета міжнародної фінансової допомоги.

Натомість у Європейському союзі на перші повідомлення про відставку уряду Греції відреагували протилежним чином: там сподіваються, що результати дострокових виборів можуть розширити підтримку в Афінах умов цієї допомоги.

Раніше в четвер, 20 серпня, Греція почала отримувати перші кошти з нового пакета допомоги на загальну суму до 86 мільярдів євро, яку вона має отримати протягом трьох років. Завдяки їм країна змогла цього ж дня сплатити 3 мільярди 200 мільйонів євро на обслуговування її боргу Європейському центральному банкові, яких вона раніше просто не мала.

XS
SM
MD
LG