Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати хочуть повернути Сенцова і Кольченка для відбування покарання в Україні


Олег Сенцов (л), Олександр Кольченко
Олег Сенцов (л), Олександр Кольченко

Захист має намір домагатися передачі українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка для відбування покарання в Україні. Про це проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» повідомив адвокат Сенцова Дмитро Дінзе.

«Після вступу вироку в законну силу, протягом декількох місяців, ми спробуємо почати процедуру з передачі Кольченка і Сенцова для відбування покарання в Україні», – сказав Дінзе.

За його словами, насправді є такий юридичний механізм, який поки ще не сильно «обкатаний».

«Це такий завуальований обмін. Повинні включитися якісь юридичні та дипломатичні механізми для того, щоб можна було це вирішити. Щоб ні Росія не втратила своє обличчя, і щоб Україні теж було нормально, це тонкий момент», – пояснив адвокат.

Раніше повідомлялося, що захист Сенцова після оголошення вироку має намір подавати апеляційну скаргу, домагатися «виразного підсумкового рішення» у Верховному суді Росії і звертатися в Європейський суд з прав людини.

Українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували в Росію, де судять за звинуваченням в організації терактів і підпалів офісів політичних партій у Криму. Обидва провину не визнають.

На останньому засіданні Північнокавказького окружного військового суду Ростова-на-Дону держзвинувачення зажадало для Сенцова покарання у вигляді 23 років суворого режиму, а для Кольченка – 12 років тюрми.

Вирок можуть оголосити вже 25 серпня.

У Росії правозахисний центр «Меморіал» назвав Сенцова і Кольченка політв’язнями.

XS
SM
MD
LG