Доступність посилання

ТОП новини

Комітет на захист журналістів вимагає від Азербайджану негайно звільнити журналістку Ісмаїлову


Хадіджа Ісмаїлова
Хадіджа Ісмаїлова

Комітет на захист журналістів закликав у п’ятницю владу Азербайджану зняти всі звинувачення з журналістки Хадіджі Ісмаїлової і звільнити її негайно й без ніяких умов.

«Влада Азербайджану має покласти край цьому посміхові з правосуддя», – заявила координатор програм Європи й Середньої Азії цієї правозахисної організації Ніна Оґнянова.

Вона також закликала партнерів Баку у світі обумовити подальші відносини з Азербайджаном звільненням Ісмаїлової, а також усіх інших журналістів, що «перебувають за ґратами в цій репресивній державі».

Заява оприлюднена по тому, як раніше у п’ятницю, 21 серпня, в Азербайджані на закритому засіданні суду в Баку прокурор попросив засудити Ісмаїлову до дев’яти років позбавлення волі.

Хадіджу Ісмаїлову, яка співпрацює з Радіо Свобода, звинувачують в ухиленні від сплати податків, незаконній підприємницькій діяльності та зловживанні повноваженнями. Вона всі звинувачення відкидає.

Сторона захисту й міжнародні правозахисні організації стверджують, що звинувачення щодо журналістки є політично мотивованими і їх можна вважати розплатою за розслідування фінансових операцій, здійснених президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим і членами його родини.

Журналістка, що перебуває під вартою вісім місяців, отримала нагороди за висвітлення корупції в Азербайджані. За час ув’язнення заклики щодо звільнення Ісмаїлової розміщували провідні світові медіа.

15 травня головний редактор Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода Ненад Пеїч сказав, що ув’язнення Ісмаїлової «не має нічого спільного з якимсь її правопорушенням – воно має на меті змусити Хадіджу і Радіо Свобода замовкнути, і нічого іншого».

Також на початку травня неурядова організація «ПЕН-центр» у Нью-Йорку заочно вручила Хадіджі Ісмаїловій нагороду як в’язневі сумління.

XS
SM
MD
LG