Доступність посилання

ТОП новини

Іран не планує обмінювати затриманого журналіста Washington Post


Джейсон Резаян, архівне фото
Джейсон Резаян, архівне фото

Заступник міністра закордонних справ Іраку Хассан Кашакаві заявляє, що Тегеран не планує обмінювати затриманого журналіста Washington Post Джейсона Резаяна на когось із іранських громадян, які перебувають у в’язницях США.

«Обмін в’язнями на порядку денному не стоїть», – сказав Кашакаві, якого цитують іранські ЗМІ.

Журналіста зі США Джейсона Резаяна в Ірані звинувачують у шпигунстві й поширенні пропаганди проти іранської держави.

Справу колишнього голови тегеранського бюро американського видання Washington Post, який має громадянства і США, й Ірану, розглядали за зачиненими дверима в одній із палат Революційного суду Тегерана, що зазвичай веде справи політичні чи такі, що стосуються національної безпеки. Через це подробиці справи мало відомі.

Раніше прокурори оголосили Резаянові звинувачення в таких злочинах, як «збирання конфіденційної інформації», «співпраця з ворожими урядами» чи «пропаганда проти влади». У разі визнання винним 39-річному журналістові може загрожувати від 10 до 20 років позбавлення волі.

Резаян заперечує ці звинувачення.

У США їх теж відкидають як абсурдні, так само заявляє й видання Washington Post і правозахисники.

Джейсон Резаян перебуває за ґратами у тегеранській в’язниці «Евін» уже понад рік із часу арешту у липні минулого, 2014 року.

Його дружину Єґане Салегі, теж журналістку, затриману разом із ним, відпустили під заставу, але їй висувають схожі звинувачення й збираються судити окремо.

XS
SM
MD
LG