Доступність посилання

ТОП новини

Російські ЗМІ повідомили про нібито «заклик Ляшка» штурмувати Раду


Олег Ляшко під час виступу у Верховній Раді. Архівне фото
Олег Ляшко під час виступу у Верховній Раді. Архівне фото

А в СБУ назвали фейком внесення російських спецпризначенців у список обміну полоненими

Російські та проросійські видання повідомили, що народний депутат України Олег Ляшко буцімто закликав штурмувати Верховну Раду України і оголосив про «державний заколот». А в СБУ назвали фейком інформацію про те, що російських спецпризначенців Александрова та Єрофєєва можуть «обміняти».

Російські та деякі проросійські ЗМІ 23 і 24 серпня повідомляли, що лідер Радикальної партії України Олег Ляшко закликав українців штурмувати Верховну Раду і оголосив «державний заколот».

«Скандальновідомий лідер Радикальної партії Олег Ляшко закликав українців 31 серпня прийти до Верховної Ради, щоб зупинити реалізацію «плану Путіна». Ляшко зазначив, що цього дня парламент збирається внести зміни до Конституції України та затвердити у них особливий статус Донбасу, що, на його думку, «покладе край незалежності та суверенітету України», написали на сайті російського каналу «Звезда» із посиланням на ресурс «Русская весна».

Однак, використана цитата народного депутата з його звернення не містить жодних слів про штурм Верховної Ради або ж «заколот», як і решта тексту, який озвучив у цьому ж ролику Ляшко. Народний депутат закликав українців прийти і висловити незгоду із так званим «планом Путіна з розколу України».

31 серпня дійсно має відбутися позачергове засідання Верховної Ради, на якому буде розглянуто у першому читанні проект президентського закону про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації. Про це раніше заявив спікер українського парламенту Володимир Гройсман.

«Можу офіційно повідомити, що це – фейк» – радник голови СБУ про нібито «обмін» Александрова і Єрофєєва

У вівторок українські та російські ЗМІ поширили дезінформацію про те, що двох російських військових – Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва – угруповання «ЛНР» внесло у список обміну.

«Громадяни Росії капітан Євген Єрофєєв і сержант Олександр Александров, затримані українськими спецслужбами на Донбасі, включені у списки самопроголошеної «Луганській народної республіки» на обмін полоненими», – повідомили ЗМІ з посиланням на інформаційне агентство «Інтерфакс».

Юрій Тандіт
Юрій Тандіт

В СБУ такі заяви спростовують. «Можу офіційно заявити, що це черговий фейк, чергова інформаційна операція пропагандистів», заявив радник голови СБУ Юрій Тандіт.

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», при цьому Тандіт уточнив, що російські військовослужбовці будуть притягнуті до відповідальності в Україні. «Вони готуються до суду», сказав представник СБУ.

Радник голови СБУ висловив думку, що оскільки тема визволення заручників є дуже чутливою, то «противник намагається спекулювати на цьому».


На тему дезінформації:

14.08.2015
«Офіцери СБУ» в кабіні «Бука» та інші фейки ЗМІ Росії

Підбірка фейків російської пропаганди за останній тиждень далі
11.08.2015
На пропагандистів Путіна чекає трибунал – російський журналіст

«Саме телебачення сьогодні є провідним приводом фашизації країни, того, що в країні сформувався авторитарний режим фашистського типу» далі
07.08.2015
Чи змінилась риторика російських ЗМІ щодо України?

Експерти кажуть, що її акценти останнім часом зміщено далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG