Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін пропонує створити «список Сенцова-Савченко»


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє про необхідність створення списку санкцій проти причетних до незаконного утримання українських громадян у Росії.

«Я вважаю, що ми повинні поступово переходити до розмови про список «Сенцова-Савченко». Це має бути конкретний список санкцій. Так як було у випадку Магнітського, нам зараз потрібен цей список санкцій. І кожен у Росії, хто має відношення до цих несправедливих рішень, не повинен відчувати себе у безпеці. Над цим ми будемо працювати», – заявив Клімкін у вівторок, 25 серпня, в ефірі телеканалу «Інтер».

25 серпня суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років позбавлення волі, Кольченка – до 10 років за звинуваченнями в організації терактів у Криму.

Олега Сенцова й Олександра Кольченка заарештували навесні 2014 року у Криму, який Росія анексувала, і звинуватили в організації терактів на півострові.

Сенцов і Кольченко свою провину заперечують. Правозахисний центр «Меморіал» визнав підсудних політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні закликала Росію зняти обвинувачення проти Сенцова й Кольченка.

За даними правозахисників, у Росії наразі незаконно утримують понад десять громадян України. Найстаршому політв’язневі Юрію Солошенкові 73 роки.

«Список Магнітського» – закон, названий так на згадку про померлого у московському СІЗО аудитора фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського, був ухвалений конгресом США наприкінці 2012 року. Він передбачає візові й економічні санкції щодо росіян, причетних, на думку американських парламентарів, до порушень прав людини.

На цю ж тему:

XS
SM
MD
LG